Денят на лозаря и виното в Гигинци: Местни жители зарязаха лозницата в къщата на ново семейство в селото – ВИДЕО+СНИМКИ

Жители и гости на брезнишкото село Гигинци отбелязаха празника Трифон Зарезан по стар стил, предаде репортер на Zapadno.com.

Честването стартира преди обяд, когато група гигинчани се отправи от центъра на селото към дома на Драгостина Тодорова и Петко Ангелов или къщата с лебедите, както е позната сред местните. Семейството живее в София, но отскоро е закупило къщата и вече е част от селото. Заедно с хората беше и майка с народна носия и с бебе. Секретарят на народно читалище “Искра-1952” също беше пременен в народни одежди. Домакините посрещнаха съселяните си от вратата на двора. Хората се разположиха под лозницата, където кметският наместник на Гигинци Цана Сандова отправи приветствие за празника.

В двора на къщата с лебедите се проведе ритуал по зарязване лозето. Първо беше зарязана клонка от лозницата на семейството. С клонката беше направена корона, с която Петко Ангелов беше провъзгласен за тазгодишен Цар на лозята. Коренът на лозницата, от който беше зарязана клонка, се поля с вино и пепел от Бъдни вечер. По традиция последният носител на Цар на лозята в Гигинци Станимир Станимиров връчи гега на домакина.

След ритуала групата се почерпи в двора на домакините, които бяха приготвили напитки и различни сладки и солени храни. Празненството продължи в салона на читалището.

Вижте във видеото на Zapadno.com ритуалът по отбелязване на Трифон Зарезан в село Гигинци:

Разгледайте снимки от отбелязването на Трифон Зарезан в село Гигинци:

Виж също...

Loading...