Около 100 сурвакари от Брезнишко ще дефилират на международния маскараден фестивал “Кукерландия” ‘2023 в Ямбол

Близо 100 сурвакари от Брезнишко ще участват в предстоящия международен маскараден фестивал “Кукерландия” ‘2023 в Ямбол, предаде репортер на Zapadno.com.

В тазгодишното издание на фестивала, който ще се проведе от 23 до 26 февруари, ще дефилират сурвакарските групи на брезнишките села Банище и Долна Секирна. 90 са участниците от двете сурвакарски групи, които са заявили, че ще се включат в събитието. Те ще дефилират на “Кукерландия” ‘2023 на 25 февруари, поясниха за Zapadno.com от Община Ямбол.

В 10:30 часа на 23 февруари малките кукери от Ямболския регион ще покажат какво са научили за обичая на сцената на детския фолклорен празник „Аз съм кукерче!“ пред Община Ямбол.

На 24 февруари карнавално шествие на малки и големи кукери ще тръгне в 17:30 часа от улица „Търговска“, предвождано от емблематичните ямболски гигантски маски и Гайдарски състав при Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в град Котел.

Шествието ще приключи пред сцената до Община Ямбол, където ще започне огненият спектакъл на „ЖАР театър“, придружен от изпълненията на певицата DIA и гайдарския състав от Котел. Празничната заря ще възвести настъпването на „Кукерландия“.

На 25 и 26 февруари Градският парк в Ямбол ще ехти, огласен от хлопките, чановете и звънците на маскарадните групи, които ще представят обичаи от цяла България пред журито в състезателните дефилета, добавиха от Община Ямбол.

На втора сцена – в село Кукерово, групите ще имат възможност да играят и повече време. Празникът в събота ще започне в 9:30 часа с традиционното кукерско хоро, а в неделя – в 10:00 часа.

В първия ден от дефилетата, събота, от 12:00 до 13:00 часа, пред публиката ще се представят и гостуващите чуждестранни групи от Турция, Северна Македония, Румъния.

Организатори на фестивала са Община Ямбол и Община Тунджа.

В колажа са използвани снимки от архива на Zapadno.com

Виж също...

Loading...