Ученици от училищата в община Брезник изненадаха с въпросите си за Васил Левски потомък на Апостола на свободата

Стефан Караиванов, който е потомък на Васил Левски, представи в град Брезник издание на книгата “Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”, предаде репортер на Zapadno.com.

През днешния ден бяха предвидени две представяния на книгата в Брезник. Събитията се проведоха в народно читалище “Просвещение-1870″ пред аудитория от две групи – ученици от учебните заведения на територията на общината и широката общественост на Брезник. Специално за представянето в града пристигна Стефан Караиванов. Той е племенник на доктор Петър Василев Караиванов, който е един от тримата синове на първия братовчед на Васил Левски – Васил Караиванов. Доктор Петър Караиванов е и автор на книгата “Васил Левски по спомени на Васил Караиванов – първи братовчед на Апостола”, която за първи път излиза от печат през 1987 година. От 2013 година насам книгата се преиздава от Стефан Караиванов със съдействието негови приятели с патриотична нагласа. В началото на месец февруари племенникът на автора на изданието разказа в интервю за Zapadno.com за авторския труд на своя чичо. Прочетете още по темата в публикацията: Потомък на Васил Левски в Брезник: Апостолът на свободата е тема за разговор през цялата година, а не само на конкретни дати.

На представянето за ученици присъстваха възпитаници на средно училище “Васил Левски” в град Брезник и основно училище “Христо Смирненски” в село Ноевци, както и техни учители. В ролята на водещ влезе секретарят на читалището Борис Борисов. Той отбеляза, че тази година се навършват 150 години от обесването на Васил Левски. След кратък увод секретарят на читалището даде думата на Стефан Караиванов. Родственикът на Апостола на свободата разказа на учениците за своята родствена връзка с именития българин и подробности, свързани с неговия живот.

Стефан Караиванов даде думата и на учениците, като ги покани да се включат в представянето на книгата с въпроси. “Да чуя вашите въпроси, но да чуя наистина въпроси. Тези ходих в едни села в Разградско, в Добричко, и много будни деца ми зададоха въпроси. Между другото едно детенце в Разград ме попита: “Какво бихте направили вие, ако бяхте Левски за един ден?” Много ми хареса този въпрос и на него отговорих: Революция! Веднага още утре вдигам една революция. Та, я дайте да видя дали сте активни”, каза той. Тук се включи секретарят на читалището, който подтикна децата да задават въпроси свързани с Васил Левски като човек. “Той е човек. Нищо, че сме го вдигнали на пиедестал, защото се е борил за свободата на България образно казано. Но самата тази комитетска работа, изграждането на комитетите. Това е къртовски труд. И тоя поробен народ, смачкан народ, да му вдъхнеш искрата, че може да бъде свободен…”, каза Борис Борисов от читалището в Брезник.

Първият въпрос беше зададен от ученичка, която попита Стефан Караиванов дали смята, че днес имаме нужда от Васил Левски. Родственикът на Апостола на свободата се изненада от въпроса и отговори: “Смятам, че всяко време има нужда от Левски. А сегашното още повече, тъй като положението е още по-сериозно. Още повече, че навремето Левски е казал, че ние трябва да се обединим и със задружни усилия да постигнем това, което искаме. Ние в момента точно това виждаме – вместо да има обединение, има голямо разделение между такива и такива. Така че в момента имаме най-голяма нужда от Левски. За съжаление такава фигура се ражда може би веднъж на хилядолетие. Но поне, ако някой се доближи малко до неговата любов към България, ще бъде добре”, каза Стефан Караиванов.

Ученик попита: “Каква щеше да е България сега, ако Левски не се беше родил?” На този въпрос Стефан Караиванов отговори, че при такова положение България отново щеше да е свободна. “Защото такова робство не може да продължава до безкрайност. Може би малко по-бавно. Може би по друг начин. Може би от други хора… Но по мое мнение Левски донякъде пренася себе си в жертва. Според мен в един момент се е оставил да бъде хванат именно за това да разбуди народът и да ги накара да се събудят”, каза потомъкът на Апостола на свободата.

Ученичка попита, ако Стефан Караиванов може да има едно от качествата на Левски, кое щеше да е то? Той отговори, че има едно от качествата на Васил Левски и това е, че обича България. Според него това е и най-ценното качество на Апостола на свободата.

Виж също...

Loading...