Почеркът на Васил Левски върху фасадата на училището в Брезник е възроден български исторически корен по проект

Фасадата на средно училище “Васил Левски” в град Брезник вече е с нов надпис, предаде репортер на Zapadno.com.

Дни преди честването на патронния празник на учебното заведение, над главния вход е монтиран нов надпис. Шрифтът на буквите е специалният почерк на Васил Левски. С този шрифт са изработени и поканите за официалните гости на концерт-спектакъл, който ще се състои на 19 февруари в читалището на Брезник. Този шрифт е подарък за училището и ще се използва в други бъдещи инициативи. Предисторията със специалния начин на изписване на буквите започва през месец февруари 2022 година, когато директорът на училището Лина Симеонова е получила писмо от директора на дирекция “Национална картова и платежна схема” в “Борика” Стоилка Арсова. “През месец юни 2021 година са стартирали проект, който цели да възроди и съхрани българските исторически корени със средствата на съвременните дигитални технологии. Един от тези български исторически корени е почеркът на Васил Левски. С помощта на технологиите те го пресъздават като дигитален почерк. Това е и първото им постижение в тази област, с която са се заели. Изпратиха ни писмо дали искаме да се възползваме от този шрифт като подарък, да ни го изпратят, да бъде инсталиран и съответно да го използваме. Когато решихме да правим надписа се обърнахме към едно рекламно студио, което ни направи тривиалния надпис с печатни букви. А на мен ми се иска всичко да върви някак си в една обща концепция. Като го види човек, да види това, което е като замисъл. Решихме надписът да е с почерка на Левски, да е осветен. Буквите са златисти и пасват на самата сграда като концепция”, сподели за Zapadno.com директорът е училището в Брезник Лина Симеонова.

Шрифтът е създаден от филолога Стефан Пеев. “Да съхрани българските светини чрез дигитализация на писменото ни наследство – тази цел си е поставила “Национална картова и платежна схема”, която подпомага реализацията на инициирания от филолога Стефан Пеев проект. Създаденият от Стефан Пеев шрифт е важно културно събитие в дигиталната ни общност, която постепенно се разделя с ежедневното писане на ръка. Въвеждайки почерка на Левски в разнообразни печатни и електронни формати, ще приближим образа на Апостола до себе си и ще „обърнем“ нашето време, за да опознаем по-пълноценно духа, наследството му и самия него, тъй като в почерка на всеки човек е вплетен неговият характер”, поясняват от дирекцията.

В месеца, когато се навършват 150 години от гибелта на Апостола на свободата, училището в Брезник провежда редица мероприятия. На 19 февруари ще бъде кулминацията на отбелязването на кръглата годишнина и патронния празник на учебното заведение. Тогава в града ще се проведе училищно шествие, почетен караул с ученици пред паметника на Васил Левски и концерт-спектакъл.

Виж също...

Loading...