Училищен инспектор в Брезник получава писмо от преподавател със снимка от мястото, където е заловен Васил Левски

През миналия век училищен инспектор в Брезник и Перник получава писмо от преподавател, свързано със снимка на Къкринското ханче край ловешкото село Къкрина, съобщиха от Държавен архив-Перник.

На 27 декемри 1872 година пред Къкринското ханче е заловен Васил Левски, който само след малко повече от месец е обесен. В писмо на учителя Богдан Костов до училищния инспектор в Брезник и Перник Вельо Велев е описано и чувството при заснемането на снимка на ханчето в село Къкрина „…На 29 миналия месец група другари ходихме в с. Къкрина, гдето е заловен В[асил] Левски. Направихме снимка срещу самото ханче, която ти изпращам за спомен. На един от стълбовете на тая къща е бил вързан апостолът след заловяването му. Тръпки ме побиват като си помисля, че тоя стълб е може би същият, на който ме виждаш облегнат сега…“. Писмото на Богдан Костов до Вельо Велев от 6 март 1935 година и чрез него разказва за посещението на група учители до селото в Ловешко.

На снимката учителят Богдан Костов е облечения в бяло. Писмото е адресирано до Вельо Велев (1899 – 1992 година), който е училищен инспектор в Перник и Брезник в периода 1945 – 1951 година. Фотографиията е от личен фонд “Велев, Вельо Антонов”, който се съхранява в Държавен архив-Перник, поясниха от учреждението.

Снимка: Държавен архив-Перник

Виж също...

Loading...