Пожарникар от Трън след завръщането си от Турция: Бедствието е в големи размери, цели села са изравнени със земята

Бедствието след земетресението между Турция и Сирия е в особено големи размери. Това каза пред камерата на пернишкия телевизионен канал “Струма” водачът на специален автомобил в Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън Радослав Василев.

Припомняме, че в началото на месец февруари земетресение с магнитуд 7,8 по скалата на Рихтер удари Турция и Сирия. Епицентърът на труса беше на границата между двете страни. Десетки хиляди са загиналите, но има и спасени хора и животни от развалините в засегнатите територии. България първа се отзова на помощ в епицентъра на земетресението и изпрати екипи с огнеборци от различни подразделения. Сред изпратените пожарникари бяха и служители на част от службите към Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”-Перник. Двама пожарникари от противопожарните команди в Брезник и Трън също бяха сред първите спасители в пострадалия район. Това са Борислав Борисов от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Брезник и Радослав Василев от Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трън.

Огнеборците от област Перник са били в засегнатия от труса регион общо 9 дни. Лагерът на българските пожарникари е бил разположен на стадион в град Бесни в Югоизточна Турция. В лагера е имало и екип от Полша, с който спасителите от България са извършвали съвместни спасителни операции. “Помагахме си. Имаше координация между двата екипа и мисля, че съвместно успяхме да спасим колкото можем повече хора”, каза Радослав Василев пред канал “Струма”. На въпрос какво е видял там, служителят на пожарната отговори, че бедствието е в особено големи размери. “Имаше цели села, които бяха изравнени със земята. Много паднали сгради, много хора чакащи помощ. В техните очи се виждаше едно щастие, когато видят спасители от друга държава. Реално не можеше да се помогне на всички, но първите часове бяха много важни за търсене на оцелели”, каза още Радослав Василев. Екипът е успял да спаси трима души, като огнеборците от област Перник са участвали пряко в спасяването на жена от руините.

Кадър: канал “Струма”

Виж също...

Loading...