Тъжно, твореце… Пано на Филип Седефчев от Садовик е унищожено след пожар в Дома на металурга в Перник

Съграденото с много труд и творчество може да бъде унищожено за миг. За някого този миг означава часове дни, седмици или дори месеци работа, а за други не означава нищо. Просто един миг от ежедневието. Така може да бъде обяснено случилото се с пано на видния от Брезнишко творец Филип Седефчев. Негова творба е станала жертва на вандалска проява в Дома на металурга в Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Паното представлява стенопис и се намира в сградата на бившия Дом на металурга в миньорския град. Някога покрай тази творба са преминавали отрудени металурзи, а в наши дни от нея са останали само части. От години Домът на металурга е обект на вандали, в началото на 2023-та вандалските прояви са стигнали до палеж в сградата. Пожар, предизвикан в средата на месец януари тази година, е засегнал и част от паното. На място пристигнали огнеборци, които установили, че горят книги и дървени конструкции. Покрай изгорелите издания е подпален и стенописът от Филип Седефчев. Това става ясно от актуална снимка, която Zapadno.com видя. Стенописът изобразява историята на българската държава през последните 13 века.

Филип Седефчев е роден на 25 септември 1935 година в брезнишкото село Садовик. През 1955 година е приет в Националната художествена академия (тогава Висш институт за изобразителни изкуства “Николай Павлович”) по параграф “Изключителни дарования”. В академията се изявява като отличен рисувач и живописец. Дипломира се през 1961 година със специалност “Живопис” при професор Ненко Балкански. Член е на Съюза на българските художници от 1967 година. Филип Седефчев е автор на над 300 постери, запазени знаци, гербове. Реализира множество монументални творби в България и чужбина. Дългогодишното му творчество се характеризира със силна индивидуалност и характерен постоянно развиващ се стил. Силно застъпени са теми, свързани с родните традиции, природата и българската идентичност. Сред авторските му знаци е този на Граовския събор “Видовден”, който е изработил от времето, когато събитието се е провеждало на Бърдото. Негово лого е и това на международния фестивал на маскарадните игри в град Перник, на ВиК-Перник и други още около 50 авторски знака. Творецът, както самият той държеше да се обръщат към него, почина на 13 октомври 2021 година.

Авторът на стенописа е известен, а този, който го е унищожил вероятно ще остане анонимен.

В публикацията са използвани снимка на Диляна Стойкова и кадър на Start Somewhere

Виж също...

Loading...