Алманах “Трънско минало” ще бъде издаден от клуба по краезнание към трънското читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Ученици от клуба по краезнание с ръководител Николай Иванов към народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895” в град Трън са гостували в дома на 90-годишния Донко Аврамов в трънското село Бусинци, предаде репортер на Zapadno.com.

Срещата се е състояла на 22 февруари и чрез нея младите трънчани са научили повече за отбелязването на празници и обичаи в село Бусинци. Донко Аврамов е от рода Рашини и е бивш офицер. “От дете помни Бъдни вечер. В голяма стая са постилали слама. В стаята три дни са яли и спали докато е Коледа”, сподели председателят на читалището Сашка Иванова.

Членовете на клуба по краезнание са научили за майстор на керамика от Бусинци, който също е бил много добър като именития Петър Гигов от същото село. Майсторът спазвал важно правило да не слага в пещта за изпичане на грънците мокри дървета. Всичките дървета, с които се подхранвал огънят били внимателно изсушавани в продължение на 3 – 4 години.

Сладкодумен и интересен бе разказът на деветдесетгодишния бай Донко, който се върна към спомените от детството и младостта си. С особено уважение и интерес децата задаваха въпроси и записваха думите му. Най-интересното от разказаното ще намери място в алманах “Трънско минало”, който ще бъде създаден от кръжочниците, поясниха от читалището.

Снимка: народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”

Виж също...

Loading...