Месечна прогноза: Март ще започне със сравнително ниски температури, дъжд и сняг ще валят през първата десетдневка

Средните климатични максимални температури за месец март са между 9 и 13 градуса, а средните минимални от -2 до 3 градуса. Валежните периоди са от 1 до 16 март и от 27 до 29 март. Пролетното равноденствие ще е на 20 март в 23:24 часа, съобщи за Zapadno.com метеорологът Петър Янков.

Месецът ще започне със сравнително ниски температури и значителна облачност. През първата десетдневка дъжд и сняг ще вали в периода от 1 до 3 март, от 4 до 8 март, като на 3 март валежите ще бъдат слаби. Снегът ще бъде тежък, мокър и с условия за повишена лавинна опасност във високите части на планините. В населените места снегът бързо ще се топи, а в планините новата снежна покривка ще бъде 10 – 13 сантиметра. От 9 до 10 март мъглите ще бъдат често явление, а температурите ще се повишат.

През второто десетдневие смесени валежи от дъжд и сняг с пролетен привкус се очакват в периодите 11 – 13 март и от 15 до 16 март. От 17 до 21 март ще има повече слънце и пролетни температури. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март.

МЕТЕОРОЛОГИЧЕН АЛМАНАХ

Март месец се характеризира с бързи и чести промени на времето. Не са редки случаите когато времето е слънчево и топло с температури над 20 градуса, а на следващият ден всичко е покрито със сняг. Тази променливост се наблюдава и при средните минимални и максимални температури през различните години. През март може да се наблюдава както “сибирски” студ, така и “сахарски” жеги. Абсолютните минимални температури са от минус 29 градуса в Горна Оряховица, минус 28 градуса в Ихтиман, минус 27 градуса във Видин до минус 9 градуса в Сандански, Петрич и Несебър. Най-високите максимални температури са били измерени в Бяла Слатина и Кнежа – 36 градуса, Плевен – 34 градуса и 33 градуса в Ловеч. В София най-топло е било на 30 март 1954 година – 30,9 градуса, а най-студено на 8 март 1899 година – минус 18,4 градуса.

През 1997 година времето през март е било с малко по-ниски температури от нормалното и валежи около нормата. В края на месеца настъпва захлаждане и на 31 март по-високите полета снежната покривка достига 15 сантиметра.

Необичайно топла Баба Марта имаме през 2001 година. В цялата страна средните температури са с 4 – 5 градуса над средните. Имало е само 1 – 2 дни с отрицателна температура. Поради топлото време овошките цъфтят по-рано. На 25 и 26 максималните температури са между 26 и 30 градуса, а само два дни по-късно првалява слаб сняг. В три дни от месеца се разразяват и гръмотевични бури.

ГЕОПРОГНОЗА

През повечето дни първата половина от месеца слънчевата активност ще бъде средна, а през втората половина от март ще остане ниска. Земното магнитно поле ще се активизиране в началото на месеца на 6 – 7 март, около 11 март, на 19 март и в прериода 22 – 23 март. На 6 и 7 март се очакват геомагнитни бури, които по-силно ще се прояват в северните ширини. На ширините на Балканите ще бъдат слаби.

НАРОДНА МЕТЕОРОЛОГИЯ. ПРЕДСКАЗВАНЕ ХАРАКТЕРА НА ВРЕМЕТО

За причините за смяната на характера на времето има много народни приказки. В една от тях се разказва за това, как Баба Марта се оженила за Април, хубав момък, който обаче винаги ходел много лошо обут и кален. Заради това, когато погледне лицето му, Марта се разсмивала, но когато погледне в краката му, се разплаквала и така времето през нейния месец се променяло много бързо.

Ако март е кишав, лятото се очертава да бъде сухо и ще има голям берекет по нивите. Гръмотевица през март предвещава още плодородие, пълни бъчви с вино, орехите ще са шупливи. Каквото е времето на Благовещение (25 март), такова ще е и през лятото. На този ден топлото избива над земята. Ако е ясно времето, овощията ще са добри, а ако не е ясно – не ще да са добри.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕТОДИТЕ НА ДЪЛГОСРОЧНОТО ПРОГНОЗИРАНЕ

Пределът на прогнози с помощта на числени модели е 15 дни напред. Теорията на хаоса, която се използва в метеорологията, доказва, че след 15 ден в прогнозите настъпват грешки в изчислението на прогностичните метеорологични елементи и безпорядъкът доминира в резултатите. След 15 ден в дългосрочното прогнозиране се използват модели за глобална отмосферна циркулация, които дават все още незадоволителни резултати. Дългосрочните месечни прогнозите се изчисляват и публикуват през интервал от 10 дни с прогностичен период 3 до 6 месеца напред.

Подробна информация за времето в реално време може да научите и чрез Фейсбук страницата Meteo Tv или на сайта www.wap.tvmet.com.

Виж също...

Loading...