Община Трън ще има проблем с видеонаблюдението за изборите на 2 април

В Областна администрация-Перник се проведе работна среща между институции за организацията на парламентарния вот, предаде пернишкия телевизионен канал “Струма”.

Изискването на изборите на 2 април да има видеонаблюдение ще бъде проблем за Община Трън. “100 процента поне 4 секции няма да могат да излъчат онлайн, защото нямаме обхват на телефоните. Със секционните комисии се свързваме по радиостанцията на полицията, или по стационарни телефони на хората или на един камък в село Ерул, така доста близо до помещението… Така че предизвикателствата са наистина сериозни с това видеонаблюдение. Иначе мисля, че всички ние досега сме доказали, че можем да работим под стрес”, каза секретарят на Община Трън Станислава Алексиева.

Припомняме, че решението за видеонаблюдение беше взето от парламента след спорове и среднощни заседания, които доведоха до промени в Изборния кодекс. Депутатите задължиха организаторите на изборите за осигурят видеозаснемане при броенето на гласовете и попълването на протоколи във всяка секция. На тази база през месец февруари Централната избирателна комисия определи условията и реда, по който това ще се случва на изборите за народни представители на 2 април. Техническото осигуряване е ангажимент на Министерския съвет и по-конкретно на Министерството на електронното управление. То ще трябва да подготви възможността и сигурността на излъчване онлайн в интернет на картина и звук, както и видеозапис. Запис ще трябва да бъде осигурен дори в случаите, когато по технически причини е прекъснато онлайн излъчването.

Важно уточнение е, че няма да се заснемат гласоподавателите, нито процесът на гласуване, а видеото ще обхваща периода от обявяването на гласуването за приключило, през броенето на бюлетините, до съставяне и подписване на протокола на всяка секционна комисия. Изключение е предвидено за подвижните секции и тези в лечебни и други специализирани заведения, както и в избирателните секции извън страната.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...