Кандидат-депутатът Е. Костадинов: В Садовик преминаха най-хубавите ми години, дядо ми винаги ме чакаше

Втори в листата за кандидат-депутати на коалицията ГЕРБ – СДС за област Перник е Емил Костадинов. Той е познато лице за жителите в общините Брезник и Трън, тъй като допреди 2 години беше областен управител на област Перник. Политикът има родословни корени от Брезнишко и Трънско, предаде репортер на Zapadno.com.

Дядото на Емил Костадинов е от брезнишкото село Садовик, където като малък кандидатът за депутат се е обличал като сурвакар и е дефилирал по фестивали със сурвакарската група. Част от неговата жилка идва и от Трънско или по-конкретно село в някогашната Трънска околия. Към днешна дата селото попада в пределите на Сърбия. От бившето трънско село е прабаба му. “Истината е, че и Трънска, и Брезнишка община са част от моето родословно дърво. Прародителите ми по бащина линия са от село Грознатовци, което в миналото е било част от Трънска околия, но след Ньойския договор остава извън границите на България и понастоящем е разположено в община Сурдулица, Сърбия. Мястото, с което свързвам най-хубавите си детски години обаче е село Садовик, Брезнишко или както още добре знаем – Долината на орлите”, каза за Zapadno.com Костадинов.

Сурвакарската традиция е и завещаното от неговите предци, което най-много му харесва. “Едни от най-хубавите и запомнящи се ликове са тези на „сурвачкариете“ от село Садовик. Те наподобяват птичи крила, украсени са с рога на овце и кози, а за изработката им се използват и цели препарирани птици. Групата им всяка година става все по-голяма, което също много ме радва”, добави той.

С умиление и любов кандидатът, който ще се бори да влезе в новия парламент, разказва за село Садовик и най-вече за къщата на своя дядо. “Използвам всяка възможност да се върна там, където прекарах детството си, защото това място ме успокоява и зарежда. Моят любим дядо бе дълголетник, с когото винаги можех да се посъветвам в труден момент. През времето, в което бях областен управител на област Перник, трудните моменти бяха много, а той винаги ме чакаше. Дядовата къща оставихме непокътната, като особено интересен е старовремският инвентар, който разказва толкова много за бита и обичаите на района, традиционните за нас животновъдство и земеделие”, сподели Емил Костадинов.

Жителите на Садовик също изпитват носталгия по миналото, когато селото им е било живо. “Най-силна тъга предизвикват разрухата и обезлюдяването – пустата църква, училището, от което са останали само основите, разпадащата се пекарна – символи на всичко онова, което се случва в отдалечените ни населени места. В последните години положихме усилия да възстановим инфраструктурата, за да стигаме до родните си места по-лесно, но това не бе достатъчно, за да се върнем. Трябва да продължим тези усилия с акцент върху второкласната и третокласната пътна мрежа. Следваща стъпка трябва да бъде и възраждането на поминъка. КОВИД-пандемията нагледно показа, че много хора предпочетоха да се върнат там, където дишат чист въздух, хранят се здравословно, там, където децата им растат сред природата. Това ме прави оптимист”, каза вторият в листата на ГЕРБ – СДС за област Перник.

На прага на изборната кампания Костадинов се обръща към колегите се политици: „Моят призив към всеки, занимаващ се с управление, без значение дали на местно или централно ниво, е първо да мисли за това, което ще остане след него. Да обещаваш всичко на всеки е несериозно, макар и да звучи добре. Реалността е друга и само хора, които я познават могат да предложат адекватни решения. Мисля, че съм един от тях.“

Снимки: Емил Костадинов

Виж също...

Loading...