Продавачи на мартеници в Брезник: Инфлацията оказа цените на това, което предлагаме, тъй като материалите поскъпнаха

Цените на мартениците, които се предлагат в град Брезник, също са се повишили. Увеличението не е значително, но е факт, установи проверка на Zapadno.com.

В навечерието на Баба Марта няколко продавачки на мартеници са изложили червено-белите символи до кръстовището на улиците “9-ти септември”, “Андрей Михайлов” и “Чорни” или мястото, което е познато на брезничани като “желязната чешма”. От 4 дни на няколко щанда там са изложени мартеници, като част от тях са ръчно изработени. Цените им варират от 1 лев до 3 – 4 лева за мартеница. Тази година те са увеличени, тъй като и материалите, с които се изработват са поскъпнали заради инфлацията, споделят трите продавачки.

Най-търсените видове мартеници са тези за ръка и по-малко се търсят традиционните такива, които се закачат на дреха. “Децата купуват най-много, предимно за учителите”, каза една от продавачките. Друга нейна колежка добави, че мъжете също са сред основната група клиенти. Родителите също са от хората, които най-чество се спират на щандовете и си тръгват със символ на Баба Марта. “Най-много се търсят детските мартеници. Хората гледат да си купят мартенички за дечицата, да си ги зарадват тях. За близките каквото има вкъщи от минали години, може и те да се ползват. Но за децата се купуват винаги нови”, добави продавачката.

Третата продавачка, която предлага по-нетрадиционни ръчно изработени мартеници, също констатира, че се търсят повече тези тип гривна. “Аз с удоволствие си правя тези мартеници. Въобще не ме интересува дали ще ги купува някой или не. Повече майка пазаруват за децата си за училище или детска градина”, каза продавачката.

С ръчно изработена мартеница, произведена в чужбина или без такава, важното е да си честитим българският празник Баба Марта.

Честита Баба Марта!

Виж също...

Loading...