На ливадите край Бегуновци: Средновековна храна и бойни умения от Средновековието – ВИДЕО+СНИМКИ

Средновековието по българските земи беше много добре представено на отбелязването на Тодоровден в брезнишкото село Бегуновци, предаде репортер на Zapadno.com.

Посетители на празничната програма бяха посрещани от оръжия, сечива, посуда и храна от средните векове. Завладяващата атмосфера от миналото беше пресъздадена от софийската школа по средновековни бойни умения “Вълкашин”, варненското сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции “Авитохол” и Петя Крушева.

До импровизираната сцена на ливадите в края на селото бяха разположени шатра със средновековна кухня, демонстрации на бойни умения и други елементи, свързани с живота през средните векове. Приготвянето на храна, с която са се хранили древните българи и по-точно през Второто българско царство, стартира около обяд. Главен готвач на шатрата е културологът и историкът Петя Крушева, която от 20 години се занимава със средновековна кухня и медицина. Ястието, което тя и нейни помощници приготвиха, се приготвя от булгур, нахут и зеленчуци. То се прави по възстановена от Петя Крушева рецепта и по онова време е било характерно за ежедневно хранене, но е приготвяно и в манастирите.

Вижте във видеото на Zapadno.com какво още разказа Петя Крушева за храната през Средновековието:

Зрителите на програмата наблюдаваха средновековни бойни умения и дори имаха възможност да си направят снимка с рицар, викинг и оръжия от отминалата епоха. “Решили сме да направим малко по-различен Тодоровден, който до момента може би не се е случвал в България. Даже имахме голямото желание да го направим един истински средновековен Тодоровден, в смисъл с облеклата, с въоръжението – както правим фестивали из България. Много са дълбоки корените на българите. Ние сме един изключително уникален народ. Надявам се да не звучи пресилено и шовинистично, но ние сме един изключително стар народ и благодарение на това нещо сме имали досег с огромна част от империите, съществували в древността. Имали сме голямата възможност да имаме един много богат културен обмен с много хора и това ни е направило толкова богати като традиция, като дух, като етнос”, каза председателят на школа по средновековни бойни умения “Вълкашин” Петър Ганев. Той отбеляза, че българският народ е бил конен и е почитал конете.

Варненското сдружение “Авитохол”, което за първи път гостува в село Бегуновци, се занимава с възстановяване на живота през Средновековието и по-конкретно VII – IX век. “Ние пресъздаваме древните българи в периода на Първото българско царство. Ще представим бойни демонстрации – стрелба с рефлексен лък, с който се стреля по начина, по който са стреляли древните българи. Имаме и един викинг. Така че ще има средновековни двубой. Няма как да не минем и без танци. Ще има и средновековни танци”, каза Ирина Лапчева от сдружение “Авитохол”.

Разгледайте снимки от демонстрациите на бойни умения и приготвянето на храна от Средновековието:

Виж също...

Loading...