Брезничанинът-коневъд П. Славчев: Обичам конете и затова се занимавам с отглеждането им, наследил съм любовта към тях от дядо ми

Брезничанинът Петър Славчев отглежда коне повече от 20 години и дори участва с тях в състезания по конни надбягвания и надтегляния, предаде репортер на Zapadno.com.

Петър Славчев е потомствен коневъд и е наследил любовта си към тези животни от своя дядо. Отглеждането на коне не е лесно занимание, но му доставя удоволствие. “Трудно е. Трябва да се храни, да се чисти, да реши, да се поддържа конят, иначе не става нищо.Обичам ги много, харесвам ги и затова ги отглеждам”, каза брезничанинът.

От 8 години той участва в конни състезания със своя кон Дени. Двамата са се състезавали на кушии в дупнишкото село Баланово, пернишките села Драгичево, Дивотино и Богдановдол, град Пирдоп, както и в брезнишкото село Бегуновци. С коня Дени са се класирали на различни места в тези състезания.

За явяване на състезания се изисква определено внимание към животното. “Конят трябва да се тренира и постоянно да се храни с фуражи. Специална храна трябва да му се дава – ечемик, моркови, добавки за коне в храната”, сподели Петър Славчев. Той отглежда 2 коня и една кобила. Вчера той и конят му Дени спечелиха първо място в категорията за надтегляне с коне по време на отбелязването на Тодоровден в село Бегуновци. Прочетете още по темата в публикацията: Най-добрите на състезанията в Бегуновци: Конете на трънчанка и брезничанин се класираха на първите места.

Виж също...

Loading...