Близо 90 са катастрофите в област Перник от началото на годината, полицията затяга контрола по пътищата в региона

От 6 до 12 март е в ход специализирана полицейска операция с фокус контрол върху използването на обезопасителни системи от водачите на превозните средства и пътниците – колани, каски и детски столчета, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Акцията е част от календара на Европейската мрежа на службите на “Пътна полиция” Roadpol и аналогични действия се извършват и в останалите страни в Европа. “Неизползването на обезопасителни системи от водачи и пътници остават едни от най-често срещаните нарушения. Само от началото на годината са установени над 207 такива нарушения“, посочиха от сектор „Пътна полиция“ при Областна дирекция на МВР-Перник. По отношение на санкциите, за подобно нарушение от водач законът предвижда санкция в размер на 50 лева и отнемане на контролни точки. Същата глоба се налага и на пътник без колан или каска, но при това положение се налага и глоба от 50 лева на водача.

Успоредно с проверките за обезопасителни системи, водачите на автомобили ще бъдат проверявани и за употребата на алкохол и наркотични вещества. Само за месец февруари са съставени 14 акта за управление на моторни превозни средства след употреба на алкохол и 9 след употреба на упойващи вещества. 6 водачи са отказали да бъдат изпробвани.

От началото на годината до момента на територията на Областна дирекция на МВР-Перник са регистрирани 87 пътнотранспортни произшествия, 7 от които тежки. Загинал е един участник в движението и са ранени 6. За същия период на миналата година са възникнали 92 пътнотранспортни произшествия, като от тях тежките са 8 с двама загинали и шестима ранени.

През месец февруари 2023 година са настъпили 45 пътнотранспортни произшествия, от тях 4 тежки, загинали участници в движението няма, ранени 4. За месеца са проверени общо 8 095 моторни превозни средства. За различни нарушения са съставени 415 акта и са наложени 3 257 глоби по фиш. От тях 2 562 са за нарушения на скоростния режим.

Виж също...

Loading...