В пенсионерския клуб на град Трън и читалището на село Кошарево се извиха осмомартенски хора – СНИМКИ

С тържества жители на град Трън и брезнишкото село Кошарево са отбелязали международния ден на жената. Честванията са се провели в пенсионерския клуб на Трън и народно читалище “Пробуда-1927” в Кошарево, видя Zapadno.com.

Започнал като политическо събитие, празникът постепенно става част от културата на много страни по света. Първият Ден на жената е отбелязан на 23 февруари 1909 година в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 година в Ню Йорк. През 1975 година, обявена от Организацията на обединените нации за Международната година на жената, 8 март е отбелязан като Ден на жената. Две години по-късно, през декември 1977 година, Общото събрание на ООН със своя резолюция обявява 8 март за Международен ден на жената, който да се чества всяка година от държавите членки, в съответствие с техните исторически и национални традиции. В България първото публично честване на този ден е с беседи през 1915 година, а като общобългарски празник е въведен в средата на XX век, припомниха от Националния статистически институт.

В пенсионерския клуб в град Трън дамите са празнували около богата трапеза, отрупана със сладкиши, погачи, сухи мезета и други храни. Празникът е преминал и с осмомартенски хороводни танци. С почерпка е честван 8 март и в залата на читалището в Кошарево. Присъстващите дами са били поздравени с приветствие от кметския наместник на селото Ани Гигова. И в бренишкото село най-игривите дами са завъртяли осмомартенски хора.

Снимки: пенсионерски клуб в град Трън и Гергана Караколус

Виж също...

Loading...