Изографисването на храм “Свети Георги Победоносец” в Брезник напредва, но са необходими още дарения – СНИМКИ

Вътрешната част на храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник придобива още по-духовен вид по-малко от година след началото на дейностите по изографисването му, предаде репортер на Zapadno.com.

Изографисването стартира през месец юни 2022 година и се извършва единствено със средства от дарения, които са дарени от сдружение “Заедно за храма Св. Георги Победоносец”, частни дарители и Община Брезник. Част от голямата зала, в която се извършват службите и отправят молитви, е изпълнена с различни светци и духовни сцени. На място продължава да работи хужоникът от Перник Красимир Асенов. В момента се работи по изографисване на стената над иконостаса. “Имаме още малко средства, които са събрани и с които продължаваме изографисването на олтарната част. След това отново ще се върнем на двете колони да се доизрисуват. Впоследствие ще продължим със северната и южната стена, като се надяваме, че ще има дарители. Средствата не са достатъчни за това нещо и отново ще помоля дарителите да се включат в инициативата да съберем средства. За двете стени трябват около 20 хиляди лева. В момента ние нямаме средства за тях”, каза отец Михаил.

Предвидени за северната и южната стена, ще изобразяват света Богородица на престола заедно със свети Йоан Богослов и свети Архангел Гавраил, Христос на престола заедно със свети Йоан и света Богородица, библейски сцени, житието на свети Георги и други композиции. “Западните малки стени са изографисани. С тях ще продължим нататък изографисването”, добави отец Михаил.

Духовникът отбеляза, че всички дарения се отчитат документално и прозрачно. Художникът продължава да работи с качествени материали на непроменени цени, въпреки инфлацията.

Няколко са начините, чрез които дарители могат да се включат в изографисването на храма. Чрез каса за дарения за изографисването в храма, лично като се обадят на телефона за връзка с отец Михаил и през банкова сметка, която може да видите след края на текста и преди галерията със снимките.

Уни Кредит Булбанк АД
BIC UNCRBGSF
BG47UNCR 7000 1522 3897 80

Разгледайте снимки от изографисаните в началото на март стени на храм “Свети Георги Победоносец”:

Виж също...

Loading...