Над 20 реставрирани икони от разрушения храм в село Конска бяха показани пред ученици в музея на Брезник – СНИМКИ

Ученици от VI клас от брезнишкото средно училище “Васил Левски” видяха 23 реставрирани икони от разрушения храм “Свети Димитър” в село Конска. Това се случи по време на образователен проект, по който Общински исторически музей-Брезник работи, предаде репортер на Zapadno.com.

Вчера, 7 март, шестокласниците посетиха изложбена зала “Класно училище” към музея на Брезник, която е обособена за работа с деца по проекта с образователна насоченост “Музейна лаборатория”. Там е изложена експозиция с консервирани и реставрирани икони от храма в село Конска. “Иконите са били съхранявани в храм “Свети Георги Победоносец” в град Брезник при лоши условия. Те са реставрирани и консервирани по проект, финансиран от Министерство на културата. За първи път след реставрацията излагаме иконите в музейната зала за работа с деца. Представени са и документи, които сме издирили за художника на иконите Апостол Христов, също така и строежът на църквата”, поясни за Zapadno.com директорът на Общински исторически музей-Брезник Емилия Велинова. Апостол Христов е български зограф от Дебърската художествена школа. Изографисал е църкви в различни райони на страната и е участвал в изработването на икони. Той е бил и революционер и по време на Илинденско-Преображенското въстание е ръководил Галичко-Реканския революционен район.

От документите, които са изложени в експозицията, става ясно че строежът на храма в село Конска е стартирал през 1924 година. Преди това в населеното място е бил изграден параклис именуван на светеца Димитър. Параклисът е затворен през 1924 година, поради опасност от самосрутване и впоследствие е стартирало изграждането на новия храм.

По време на посещението на учениците научиха повече за реставрирането и консервиването на иконите от реставратора Христо Попкостадинов, който е роден в разложкото село Баня, но е живял и работил в Благоевград. Едно от първите места, на които е реставрирал още като студент, е било в храм “Свети Иван Рилски” в центъра на Перник през 80-те години на XX век. “Целта беше да видят реставрираните икони. Да ги запознаем какво е реставрация, какво е икона, какво се стремим да правим при реставрацията и как се рисуват икони”, сподели Христо Попкостадинов. Той е успял да възстанови иконите за няколко месеца, но с цената на много вложен труд. “Хубавото е, че иконите бяха от последния етап на нашите зографи изпълнени с маслена живопис, на хубава основа. Въпреки че са били съхранявани при отвратителни условия, местени многократно, пострадали много от течове на вода, са оцелели с Божията помощ дето се казва”, добави реставраторът. Той поясни, че зографът, който ги е направил, е работил с баща си и добре са ги изпълнили технологично. Експертът по реставрация се е занимавал с националното културно наследство и световното културно наследство на ЮНЕСКО и има поглед какво е положението в България. “Хубаво е, когато нещо се съхрани. Това е нашата задача, на реставраторите, да опазим каквото е останало и за следващите поколения. Дай Боже все повече такива неща да бъдат правени, защото почти всеки музей има такива фондове, които плачат за реставрация”, каза още Христо Попкостадинов.

Заедно с реставратора беше и отец Михаил от храм “Свети Георги Победоносец”. Той показа на учениците на коя икона кой светец е изобразен и защо е канонизиран.

Разгледайте снимки от изложбата с реставрирани и консервирани икони:

Снимки: Общински исторически музей-Брезник

Виж също...

Loading...