Група брезничани разчистиха около паметната плоча в местността “Гледан” в навечерието на 80-годишнината от спасяването на българските евреи

Група брезничани разчистиха растителността около паметната плоча в местността “Гледан” край град Брезник, съобщи за Zapadno.com местният историк и краевед Аниела Асенова.

10 март е датата, която е обявена за Ден на Холокоста и на пострадалите от престъпления срещу човечеството. Седмица след това – на 17 март, ще се навършат 80 години от спасяването на българските евреи от депортиране в лагерите на смъртта. Това е и поводът брезничани, сред които и Аниела Асенова, да извършат оборка на района около паметната плоча в покрайнините на града. След разчистване на растителността на мястото са поставени цветя.

Паметната плоча в местността “Гледан” бе изградена през 2018 година за евреите, полагали принудителен робски труд по време на Холокоста в периода 1941 – 1944 година. Тогава тя беше и първата такава в България. Периодично мястото се посещава от хора от Брезник и други населени места на страната, за да оставят цветя.

Снимка: Аниела Асенова

Виж също...

Loading...