В Брезнишко е задържан каналджия, който ескортирал пострадалите на магистрала “Тракия” мигранти, негов съучастник се издирва

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа 26-годишен български гражданин, за това, че на 26 февруари 2023 година на автомагистрала „Тракия“ в землището на град Чирпан, област Стара Загора, в съучастие с 36-годишен помагач, с цел да набави за себе си и другиго имотна облага, е подпомогнал 45 мигранти – граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на закона. Той е управлявал товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“. С него е съпровождал и ескортирал товарен автомобил „Фиат Дукато“, в който се намирали чуждите граждани и така ги е улеснил да преминат незаконно през страната. Престъплението е квалифицирано по член 281, алинея 2, точка 1, точка 4 и точка 5, вр. алинея 1, вр. член 20, алинея 4, вр. алинея 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от държавното обвинение.

Другият обвиняем по делото по същото време и място е управлявал лек автомобил БМВ, който се е движел като пилотна кола пред товарния автомобил (микробус) „Фиат Дукато“. Спрямо него по искане на прокуратурата съдът е определил мярка за неотклонение „задържане под стража“. Обвиняемият 26-годишен мъж е бил обявен за общодържавно издирване и на 8 март 2023 година е установен и задържан от полицейски служители в село в община Брезник.

26-годишният мъж и неговият помагач се познавали от дълги години. Те работили в частна фирма за дърводобив. Живеели в село в област Перник. Двамата предварително се сговорили да осъществят превоз на мигранти от района на село Кабиле, област Ямбол до град София, за което щели да получат заплащане. На 25 февруари 2023 година вечерта те тръгнали от района на град Перник. 26-годишният управлявал товарен автомобил „Ситроен Джъмпер“, а другият мъж шофирал лек автомобил БМВ. Заедно с тях се движел и товарен микробус „Фиат Дукато“, управляван от друг водач, който се издирва.

В ранните часове на 26 февруари трите автомобила пристигнали в района на село Кабиле. Там чакали 45 чужденци – граждани на Афганистан, сред тях имало и непълнолетни лица. Мигрантите се качили в товарния микробус „Фиат Дукато“ и потеглили в посока към град София по автомагистрала „Тракия“. Пред тях се движела пилотна кола – БМВ, управлявана от 36-годишния помагач, а зад тях ескорт осъществявал 26-годишният обвиняем, който управлявал автомобила „Ситроен Джъмпер“. Към 5 часа сутринта на същия ден на километър 165 на автомагистрала „Тракия“ в района на град Чирпан, област Стара Загора, товарният микробус „Фиат Дукато“катастрофирал. Един от пътниците загинал, а други били ранени.

26-годишният и помагачът му на 36 години напуснали местопроизшествието. Няколко часа по-късно лекият автомобил БМВ, управляван от 36-годишният, бил спрян от полицейски служители в района на град Велинград. 36-годишният е бил задържан. Същият ден в района на град Перник е бил открит празен товарния автомобил „Ситроен Джъмпер“. Водачът му е бил обявен за общодържавно издирване, като е установен от полицейски служители на 8 март.

С постановление на наблюдаващия прокурор той е задържан за срок до 72 часа. Днес, 13 март, Районна прокуратура-Стара Загора внесе искане в Районен съд-Чирпан за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него. Водачът на третия автомобил „Фиат Дукато“ все още се издирва. Действията по разследването продължават. Трите автомобила са иззети като веществени доказателства по досъдебното производство.

Виж също...

Loading...