Брезничанката доктор Радостина Костова издава книга за логопедията, която ще бъде полезна за всеки

Книга, свързана с интердисциплинарна наука логопедия, предстои да издаде доктор Радостина Костова от Брезник. Изданието ще съдържа част от нейни изследвания, които е провела по време на защитата на на докторската дисертация в Югозападния университет “Неофит Рилски”, резултати и богат литературен обзор, предаде репортер на Zapadno.com.

Миналата седмица доктор Радостина Костова спечели наградата за “Логопед на годината” ‘2023 за София област на платформата „Логопедия.БГ“. Тя бе сред номинираните специалисти от тази област в първите по рода си в България награди. Номинацията я е приела като признание за положения през годините труд, въпреки че не е очаквала да спечели приза. “Бях изключително горда, развълнувана. Даже в началото не можех да повярвам какво се случва. Вече след това започваш по-хубаво да осъзнаваш какво се е случило реално. След това започнах да получавам много поздравления от колеги, от родители, от мои бивши студенти и наистина ми беше изключително много приятно”, сподели за Zapadno.com доктор Радостина Костова.

От 1 година и половина брезничанката заедно с нейна приятелка успешно развиват логопедичен център в центъра на град Перник. Освен това е и асистент в катедра “Логопедия” на Югозападния университет в Благоевград. В своята практика тя е научила, че човек не трябва да се плаши от работата и да се хвърля смело напред с главата. “Много хора имат нужда от нашата помощ. За жалост може би до някаква степен възрастните все още повече се притесняват. По-голямата част от хората, с които работим най-често, са деца на възраст от 2 до около 10-годишна възраст. Предимно с такива случаи се занимавам тук, в центъра. В Благоевград към университета, в който работя, реално там се занимавам доста и с възрастни. Като цяло мога да кажа, че се занимавам с различна патология. Това, което могат да ти донесат като знания и децата, и възрастните, не може да се разкаже за една – две минути. Дори да си тъжен, понякога денят ти е да е минал зле, въобще да си отчаян от всичко каквото ти се е случило, само една детска усмивка като видиш и вече настроението ти се оправя и се зареждаш позитивни. Нахъсваш се с нови емоции. Въобще имаш мотивация да работиш още по-усилено. А пък като чуеш и първите думи от едно невербално дете това още повече те радва или от възрастен, който поради някаква причина е загубил способността си да комуникира с близките си. Това е наистина нещо, което те прави изключително щастлив”, каза доктор Радостина Костова.

Първата книга, която тя ще издаде, е свързана с логопедията. От нея читателите ще могат да научат богат информация за нарушения при лица, претърпели инсулти, такива с множествена склероза, Паркинсон и други видове неврологична патология. Книгата ще бъде достъпна за свободния пазар и полезна дори за хората, които не се занимават с тази област. До момента са подготвени около 100 страници от бъдещото издание. Очакванията на автора на книгата доктор Костова са до лятото тя да излезе от печат.

Виж също...

Loading...