Сурвакарско посрещане в Кошарево: Ученици от Турция видяха как техни връстници танцуват в ритъма на “Сурова” – ВИДЕО+СНИМКИ

Групата ученици и преподаватели от Турция посетиха Къщата на маските в брезнишкото село Кошарево, съобщиха за Zapadno.com от средно училище “Васил Левски” в Брезник.

Чуждестранните гости са на посещение в Брезнишко от началото на тази седмица по линия на програмата “Еразъм +”, по която училището на Брезник кандидатства. В първия ден от гостуването си те бяха посрещнати в гимназията с погача, урок по грънчарство и песен на турски език. Прочетете още по темата в публикацията: Училището на Брезник посрещна ученици и преподаватели от Турция с урок по грънчарство и песен на турски – СНИМКИ.

Вчера учениците и техните преподаватели посетиха Къщата на маските в Кошарево, където се показва сурвакарската традиция. Учениците от брезнишката гимназия Андрес Емилов, Иво Руменов и Симеон Илиев облякоха сурвакарски костюми от село Садовик, а Лия Калева се премени като от сурвакарската група на село Банище. Специално за гостите те представиха сурвакарски танц. Кадри от гостуването в Къщата на маските са заснети от ученичката от IX “а” клас Изабела Христова, поясниха от училището в Брезник.

В същия ден учениците от Турция участваха в още две активности – обучение по бродерия, което се проведе в брезнишката гимназия и обучение за осъществяване на радиовръзка с различни точки по света, провело се в клуба на радиолюбителите, който е позициониран в хотел “Бърдото” над Брезник.

През месец септември е планувано ученици и преподаватели от училището на Брезник да посетят турския град Испарта, откъдето са техните гости.

Вижте кратко видео от сурвакарския танц от ученици от Брезник за гостите от Турция:

Разгледайте снимки от посещението на учениците от Турция в Къщата на маските:

Видео и снимки: Изабела Христова

Виж също...

Loading...