Кои са били кметовете на Брезник и Трън от 1883 до 1944 година и колко време е било нужно да бъдат открити?

В продължение на няколко години 72-годишният Румен Иванов от Перник работи издирването на кметовете на Брезник и Трън в периода 1883 – 1944 година. Трудът му е описан в ръкопис, който се очаква да бъде издаден в книга, предаде репортер на Zapadno.com.

Румен Иванов е роден през 1950 година в Перник. Завършил е бившата професионална техническа гимназия “Юрий Гагарин” в миньорския град, където се е специализирал като техник. Работил е в заводите “Струма”, “Феромагнити” и “Стомана”. Той е от Стойовия род от Перник. За неговия род е търсил информация в държавните архиви. Покрай данните за рода, които намерил, се зародила идеята му да издири информация и за кметовете в региона. През 2018 година започнал с търсене на данни в Държавен архив-София и Държавен архив-Перник за кметовете на Брезник и Трън в периода от 1883 до 1944 година. “Извадил съм имената от Държавния архив в София и съм ги групирал по селища. Има и други раздели: обществено-икономическо развитие, какви хора и къде са назначавани, учители и какви закони са приемани във връзка с развитието на тези селища в Брезнишко и Трънско. Кметовете на Брезник и Трън са били околийски управители. През 1901 година Брезник го разформират и до 1921 година няма Брезнишка околия. Едни села преминават към Трън, други преминават към Радомир”, сподели за Zapadno.com Румен Иванов. Авторът на ръкописа подготвя информация и за кметовете на Радомир, а има данни и за административните ръководители на Перник.

Ръкописът е предаден на Община Брезник, с която Румен Иванов се е договорил да съдейства за отпечатването му. Общинската администрация на Брезник е приела идеята и със собствени средства ще отпечата книгата. Все още не е ясно кога ще се случи издаването на ръкописа, поясни за Zapadno.com заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...