Общинските съветници на Брезник ще решават дали от общинския бюджет да се отпуснат пари за обследвания на жилищни сгради в града

Общински съверт-Брезник ще решава за поемане на разходи за финансово подпомагане на 12 сдружения на собствениците на 16 жилищни сгради в град Брезник. Тези сдружения ще кандидатстват за извършване на обследвания за енергийна ефективност и сертифициране за енергийната ефектност, предаде репортер на Zapadno.com.

В края на 2022 година общинската администрация на Брезник проведе информационни срещи със собствениците на сдруженията на сгради в режим на етажна собственост и граждани във връзка с кандидатстване по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – етап I“. На тези срещи бе разяснено какви са условията за кандидатстване и основните параметри, заложени в проекта за кандидатстване по процедурата.

Няколко месеца след това Община Брезник предлага да осигури финансово подпомагане в размер на 50 %, но не повече от 3 лева и 14 стотинки за квадратен метър на сдруженията на собствениците на жилищни сгради на улиците “Георги Ив. Бунджулов”, “Андрей Михайлов”, “Владо Радославов”, “Комсомолец”, “Борис Антов” и “Октомври” в града. За всяка жилищна сграда са определени суми, като размерите им варират от1 280 лева и 30 стотинки до 9 175 лева и 51 стотинки с ДДС. Средствата ще бъдат осигурени след извършване на промяна в бюджета на Община Брезник във функция “Жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда”.

На 27 март общинските съветници трябва да вземат решения дали одобряват подпомагане за посочените 16 жилищни сгради в град Брезник.

През месец януари тази година Общинският съвет взе решение за поемане на разходи за обследване за установяване на техническите характеристики, съставяне на технически паспорт и изготвяне на обследване за енергийна ефективност за 5 общински апартамента в сгради на улиците “Борис Антов” и “Октомври” в град Брезник.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...