Семейства-дървосекачи, които идват в Трънско от други региони, реагират агресивно на посещения на екип за обхват на деца и ученици

За първия срок на учебната 2022/2023 година екипът за обход по Механизма за обхващане и задържане на деца и ученици в община Трън е извършил 3 обхода. Посетени са 55 деца и толкова уведомителни писма са изпратени до родителите им. Това поясниха от общинската администрация на Трън на заседание на Областния координационен център за прилагане на Механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст в Областна администрация-Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

Община Трън непрекъснато обменя информация между средно училище “Гео Милев”, детска градина “Ален мак”, отдел “Закрила на детето” в дирекция “Социално подпомагане”-Трън и Център за обществена подкрепа “Дъга”. В община Трън няма необхванати деца, но родителите разчитат на местните институции. “Често пъти се къса връзката между носенето на бележка навреме, ако детето е болно от някакъв грип. Консултираме го да отиде и ако не може да отиде, защото повечето са от бедни семейства и са на ваучери. Не могат да звъннат, да отидат лично да кажат на класния ръководител, защото в Регионалното управление на образованието се подава веднага от класния ръководител и той трябва да знае какво се случва с това дете. И тук вече на помощ е екипът”, поясни представител на Община Трън на заседанието.

Екипът посещава и семействата, които пребивават и работят сезонно в общината. При тези обходи се включват и полицейски служители, тъй като семействата, които са от Сливен, Шумен и други региони на страната, реагират по-агресивно на тези посещения. “Ти им казваш, че е в името на доброто на детето. И все пак те не могат да бездействат и да седят. Родителите ходят в гората и работят, а децата не могат да са без надзор”, каза още представителят на Община Трън и добави, че когато институциите са обединени обхващанията имат положителен резултат.

Виж също...

Loading...