Така се посреща първа пролет в Брезнишко: С хороводни танци, песни и домашна трапеза гигинчани празнуваха – ВИДЕО+СНИМКИ

Тържествено посрещане на първа пролет се организира в брезнишкото село Гигинци, съобщи за Zapadno.com секретарят на местното народно читалище “Искра-1952” Пепи Борисов.

Късно снощи настъпи астрономическата пролет. Това е и поводът около 30 жители на Гигинци да се съберат пред сградата, в която се помещават читалището, кметството и лекарския кабинет. Там гигинчани отрупаха с домашно приготвени храни няколко маси. На трапезата бяха сервирани баници, салати, мезета, изпечени на място, сладкиши и напитки. Празникът е съчетан с отбелязването на рожден ден на местна жителка.

Градусът на пролетно настроение се повиши с помощта на фолклорни ритми придружени с хороводни танци. Местният певец Стамен Васков отново зарадва присъстващите със свои изпълнения.

За първи път от години насам честването на началото на пролетния сезон в Гигинци се провежда на открито. Организатори на проявата са народно читалище “Искра-1952” и кметството с подкрепата на местни жители, които се погрижили се за разнообразната трапеза.

Вижте във видеата как се заформя хорото за първа пролет в село Гигинци и Стамен Васков поздравява гигинчани:

Разгледайте снимки на празнуващите около трапезата гигинчани:

Видео и снимки: Пепи Борисов

Виж също...

Loading...