Министър издаде заповед, с която се разрешава на язовир “Брезнишки извор” да се извършва любителски риболов през тъмната част на денонощието само от брега

От 1 април 2023 година на язовир “Брезнишки извор” в община Брезник ще може да се извършва любителски риболов от брега през тъмната част на денонощието, извън периода на забрана за улов на риба и други водни организми през фазата на тяхното размножаване, видя Zapadno.com от заповед на министъра на земеделието Явор Гечев.

Заповедта е от 24 март и чрез нея се цели осигуряване на повече възможности за любителите риболовци да упражняват своето хоби. Любителският риболов се разрешава в тъмната част на денонощието само от брега, през всички дни от седмицата, в периода 1 април – 1 ноември 2023 година. Разрешава се този риболов извън забраната по член 32 от Закона за рибарство и аквакултури. Любителският риболов през тъмната част на денонощието ще може да се извършва в следните часове: от 20:30 до 6:00 часа – за месец април; от 22:00 до 5:00 часа – за месеците май, юни и юли; от 21:00 до 6:00 часа – за месеците август, септември и октомври; от 18:30 до 6:30 часа – за месец ноември.

Два са водоемите в област Перник, на които се разрешава любителски риболов през тъмната част на денонощието само от брега. Това са язовир “Брезнишки извор” в землището на село Брезнишки извор и Руднично езеро (бивш рудник “Гарванов” на мини Перник).

Заповедта за разрешаване на любителския риболов не отменя забраните и ограниченията на дейности в посочените водни обекти, въведени по силата на други нормативни и административни актове, гласи една от клаузите в документа от Министерство на земеделието.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...