Краеведът Аниела Асенова: На Благовец се отварят пчелните кошери, в някои села се опушват домовете с говежда тор

Днес е Благовещение или Благовец – един от най-светлите християнски празници. Различни са традициите, поверията и историите, свързани с този празник, но ги обединява зарядът на новото начало и благата вест. За част от тях пред репортер на Zapadno.com разказа краеведът и историк от град Брезник Аниела Асенова.

В духовен аспект Благовещение е свързано с благата вест за раждането на Иисус Христос от Божията майка. “Точно на този ден архангел Гавриил се е явил на света Богородица и казва, че тя ще роди Спасителя. И точно след 9 месеца се ражда”, каза краеведът и историк Аниела Асенова. В народната митология празникът е свързан с благото (сладкото) и това е причината на Благовец домакините да приготвят питка, която се намазва с мед. “Може да е намазана питата с мед след като е изпечена. Между хората на този ден се раздават сладки храни. На Благовещение се отварят кошерите, за да излязат пчелите. В миналото са вярвали, че на този ден се завръщат лястовиците. От този ден нататък хората не е трябвало да излизат от домовете си гладни, защото сутрин рано като са тръгвали на нивата, са взимали залък хляб да не ги закука куковицата. Иначе са щели да боледуват през цялата година”, разказа още Аниела Асенова. Хубаво е на този ден да се засади плодно дръвче или цвете, тъй като се смята, че дървото ще дава много плодове, а цветята ще радват с цветове през цялата година, добави краеведът и историк.

Пречистващата сила на огъня също е свързана с празника в народните поверия, тъй като на Благовещение жените са почиствали дворовете от изсъхналата през зимния период растителност, след което са я изгаряли. В някои села със запалена говежда тор е извършвано опушване на домовете, за да се прогонват злите духове.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...