Стартират проверки на яйца, агнешко месо, козунаци и други традиционни за Великденските празници храни

Българската агенция по безопасност на храните извършва засилени проверки в обектите за производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро с храни, заведения за обществено хранене и търговски обекти за търговия на дребно, пазари и борси, във връзка с предстоящите Великденски празници, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

В периода от днес до 17 април, включително, ще се извършва засилен контрол върху производството и търговията на традиционно предлаганите за празниците храни (агнешко месо, козунаци, яйца, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци), както и на боята за яйца. Ще се следи за произхода и правилното съхранение на суровини и храни, за коректното етикетиране и маркировка.

По отношение на предлагането на трупно агнешко месо ще се контролира наличието и цветът на здравната маркировка (син цвят – месото е с произход България, червен цвят – с произход, различен от българския), коректното предоставяне на информация за потребителите за страната на произход на месото. Инспекторите ще следят и за предлагане на размразено като охладено агнешко месо.

Ще се съблюдава начинът на съхранение, етикетирането и маркирането на яйцата. С цел мониторинг ще се вземат проби от пратките с яйца, влизащи през границите.

По време на почивните дни и дните на официалните празници 1 – 2 април (събота и неделя), 8 – 9 април (събота и неделя), 16 – 17 април включително, ще бъдат осигурени дежурни инспектори във всички Областни дирекции по безопасност на храните, които да осигуряват дейността на контролния орган и да реагират на сигнали на граждани.

От Българска агенция по безопасност на храните припомнят, че сигнали за нередности приема на горещия телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.

Виж също...

Loading...