Горски служители призовават в клип за опазване на горите от пожари: Нека бъдем внимателни! Да бъдем отговорни! – ВИДЕО

Дни преди “Седмицата на гората” и на прага на пожароопасния сезон, обръщаме поглед към причините, които най-често предизвикват горски пожари. През миналата година в горите на Югозападното държавно предприятие са възникнали 76 пожара. Само за 3 от тях е установено, че са умишлени, а за 44 – че са предизвикани по небрежност. 6 са възникнали по естествени причини. Причичните за възникването на останалите 23 пожара остават неизвестни. Над 2 000 декара са опожарените площи като по-засегнати са иглолистните гори, съобщиха от пресцентъра на Югозападното държавно предприятие.

За първите три месеца на 2023 година пожарите са 18, от които само един е умишлен. Най-често небрежността се свързва с паленето на стърнища. Абсолютно забранено е това да се прави в близост до гора. Чести са случаите и пожар да пламне след не добре загасено огнище след пикник. През хубавите, слънчеви дни, все по-често хората използват свободното си време за пикник в гората, затова трябва да се уверят, че са загасили добре огнището, преди да си тръгнат.

Цигарите в гората! Не си изхвърляйте фасовете, защото лесно може да предизвикате пожар!

Любопитно е, че стъклото действа като лупа и лесно може да предизвика пожар, затова не изхвърляйте празните си бутилки в гората.

Клипът, който направихме, е заснет изцяло с участието на актьори – доброволци, част от които са горски служители.

Вижте видеото с апел за опазване на горите от пожари:

Виж също...

Loading...