Преди Великден: Извънредно е засилен контролът на вноса на агнешко месо и яйца, чак след лаборатория се пуска на пазара

Българската агенция по безопасност на храните в момента извършва извънредно засилен контрол на вноса на агнешко месо и яйца за Великденските празници. Това заяви изпълнителният директор на агенцията доктор Иван Шиков по време на участието си във форума на „Да! На българската храна“, организиран от вестник “Стандарт”.

Проверката на вносните месо и яйца се прави не само на граничните пунктове, а и в лабораториите на Българска агенция по безопасност на храните за допълнителна сигурност, че влизащата в България храна е безопасна и годна за консумация. Чак след извършения лабораторен контрол, тя се пуска на пазара, обясни доктор Шиков.

Той каза също, че задълбочен и качествен контрол минават и храните, които българските земеделци и животновъди произвеждат. Няма да бъде допуснато занижаване на контрола, независимо кой е производителят и по какъв начин тези храни са влезли в страната, подчерта доктор Шиков.

Изпълнителният директор напомни, че засилените съвместни проверки на Българска агенция по безопасност на храните с Национална агенция за приходите и Комисия за защита на потребителите продължават, като увери, че проверките на агенцията по храните са ежедневни. По думите му не се констатират сериозни нарушения от компетенциите на Българска агенция по безопасност на храните, но когато такива бъдат установени се реагира съгласно националното и европейското законодателство.

Доктор Шиков заключи, че инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните спазват веруюто – безопасна и качествена храна, на всяка цена, на трапезата на потребителите.

Снимка: pixabay.com

Виж също...

Loading...