Краеведът и историк А. Асенова: Брезник има петима народни представители в народни събрания от 1893 година насам

Петима са народните представители от град Брезник, които в последните 130 години са участвали в различни народни събрания на България. До тази информация след първоначално проведено търсене и продължаващата изследователска дейност достига местният краевед и историк Аниела Асенова заедно с нейните ученици от клуб “Пътешественици из етнографията на Граово”, предаде репортер на Zapadno.com.

В деня на парламентарните избори Аниела Асенова припомня кои брезничани в миналото са били част от провели се народни събрания от 1893 година насам. Изследователската дейност по темата стартирала преди една година, когато Аниела Асенова провела разговор с все още живата внучка на един от депутатите от Брезник Симо Гигов – Елена Иванова. Тя е била дъщеря на сина на Симо Гигов – Иван. В процеса на разговора с нея се зародила идеята да бъде проучено колко още депутатите има от Брезник. Оказало се, че досега петима брезничани са били народни представители в проведени 6 народни събирания.

“Това, което сме издирили с децата, но искаме всичко да бъде прецизно, е че имаме депутат в Четвъртото велико народно събрание в Търново през 1893 година. Това е Симо Гигов. Той е бил най-обикновен човек, кацар – правил е каци. Но по какъв начин стига до Великото народно събрание, това все още не сме го проучили. Явно с някакъв избор. В един търговски алманах от 1900-та година пише, че дейността на Симо Гигов е кацар. Следващото име е радостно за брезничани това е синът на дядо Кота Кафеджийски – Георги Котев Кафеджийски. Той е бил адвокат и известно време е работил в Ямбол, след което идва в Брезник. Избран е за депутат в 23-тото обикновено народно събрание (1931 – 1934 година). Следващият е Александър Симов Гигов. Той е бил депутат от 24-тото обикновено народно събрание. Народен представител и е 25-тото обикновено народно събрание, което е известно с декларацията на Димитър Пешев срещу натиска за депортирането на българските евреи. Имаме податки, че след 9-ти септември 1944 година и Андрей Михайлов е бил депутат, но повече за него нищо не се знае. Последният депутат от Брезник е Маргарита Борисова, която е народен представител в 38-то народно събрание”, каза за Zapadno.com краеведът и историк Аниела Асенова.

Отговори на това с какво тези народни представители са допринесли за град Брезник, изказвали ли са се от парламентарната трибуна и други въпроси, свързана с техните дейност и живот тепърва предстоят да се проучат, за да може изследването да даде точни данни.

Аниела Асенова се обръща към младите историци от Граово с апел да бъдат активни и също да търсят конкретни информации, с които да помогнат за попълване на историческите извори.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...