Шестима избиратели в област Перник без лични карти гласуват с удостоверения, които са издадени от сектор „Български документи за самоличност“

Изборите за Народно събрание започнаха в спокойна обстановка в Пернишка област. Предприети са всички мерки за охраната на обществения ред, пожарната безопасност и осигуряване спокойното протичане на изборния ден. Охраната на изборните помещения през изминалата нощ протече нормално, съобщиха от пресцентъра на Областна дирекция на МВР-Перник.

Към 7:00 часа днес секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на Секционните избирателни комисии. До този момент няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборния процес. За сигурността на охраната на изборните секции са ангажирани служители на Областна дирекция на МВР-Перник, Главна дирекция “Гранична полиция” и Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението”, които отговарят за реда и спокойствието в региона. Създадени са дежурни групи, които да реагират при извършено престъпление, свързано с изборите или такова от общ характер.

Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в Областна дирекция на МВР-Перник и в районните управления ще работят от 8:30 до 19:30 часа. Те ще издават удостоверения за изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок, с оглед упражняване на избирателните права на гражданите. До момента са издадени 6 такива.

От полицията припомнят, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица, носещи предмети, опасни за живота и здравето на хората, както и такива, употребили алкохол или други упойващи вещества. Забранено е ползването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на МВР се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответното решение на избирателната комисия.

При възникнали нередности могат да се подават сигнали на телефон 112 или на горещата телефонна линия, предоставена от МВР – 02 901 12 98 и електронна поща: izbori2023@mvr.bg. Органите на прокуратурата също приемат сигнали за изборни нарушения.

Виж също...

Loading...