Горски служители ще окажат експертна и техническа помощ на общинските администрации за нови зелени зони, градски и крайградски паркове

Югозападно държавно предприятие се включва в инициативата на Министерството на земеделието „Зелени градове, зелени коридори“. Инициативата отговаря на очакванията на хората за една по-залесена и здравословна околна среда. Ще бъдат предоставени подходящи фиданки от горско-дървесни видове, с които за се създадат нови зелени зони, зелени пояси, градски и крайградски паркове в земеделски, горски и урбанизирани територии, както и край територии на транспорта и водни обекти. Големите градове, както и по-малките населени места, които имат нужда от от нова залесена площ, ще бъдат подпомогнати при реализирането на проектите си, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие.

За осъществяване на инициативата, общините трябва да изготвят проекти за озеленяване с включени площи за залесяване и необходим брой фиданки. От Югозападно държавно предприятие имат готовност да окажат експертна помощ при проектирането и взимането на решения за залесяването, както и техническа помощ при самото залесяване и последващо отглеждане на фиданките. Проведени са първоначални разговори с кметове на общини, предстоят още срещи, след които ще се пристъпи към реализиране на идеята за по-зелена околна среда.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...