Ученичката от Брезник Теди Петрова бродира български традиции чрез малко популярния занаят везба

Ученичката от брезнишкото средно училище “Васил Левски” Теди Петрова е един от най-младите членове на работилницата за везба „RAISE Граово“, съобщиха за Zapadno.com от Регионалния младежки център в Брезник.

С магията на бродирането я запознава ръководителят на Регионалния младежки център Десислава Александрова. Двете се договарят, че ако занаятът не допадне на младото момиче, то може винаги да се откаже. Теди признава, че в началото била скептично настроена, но после обикнала везбата и я превърнала в свое ново хоби. „Никога не е късно за ново начало. Везбата не е много популярна работа/хоби в днешни времена, но бих призовала всички да опитат, защото съживяваш, пазиш и предаваш традициите“, споделя Теди. Освен това занаятът има всеизвестни свойства да успокоява нервите и да действа терапевтично. В тънкостите и различните техники я научава Анита Асенова, а любимата шевица на Теди става сурвакарят – символът на целия Пернишки регион.

Наскоро ученици от Турция посетиха училището в Брезник, а Теди и нейната съученичка Милена-Белослава Борисова решават да покажат на чуждестранните гости какво означава българска бродерия. Гостите остават приятно изненадани за това какво и как се прави и сами опитват да сътворят нещо свое, макар да не е никак лесно. Момичетата им поставят лесни задачи като за начинаещи, за да бъдат всички доволни, че са научили нещо ново и че са се докоснали до частица от българската култура, отбелязват от Регионалния младежки център.

„Няма по-хубаво от това да предадеш нещо полезно на някого“, казва още Теди и е твърдо убедена, че ще продължи с това свое начинание не само като хоби, но и като работа. „Вярвам, че няма по-хубаво от това да работиш това, което обичаш“. Младото момиче мечтае да развие собствен бизнес в тази сфера и се надява младежкият център да й помогне за това. За нея бродерията е истинска магия – бижутата, които изработва, са не само невероятни украшения, но и начин да възраждаме българските традиции. Освен изящни и качествени бродериите, са и трудоемки, изискват много труд, който потребителят също купува като добавена стойност към продукта. Теди вярва, че везбата е начин да бъде полезна на себе си и на обществото, а от Регионалния младежки център в Брезник вярват, че на региона са му нужни повече малки и качествени бижута като момичето, които да пазят традициите на областта.

Везбата е ръчна шевична украса върху народна носия. Обикновено българската везба е рехава и за поле на орнаментите служи фонът на тъканта, който най-често в бял цвят.

Снимка: Регионален младежки център

Виж също...

Loading...