В няколко квартала на Трън и около социални заведения проблемът с безстопанствените кучета се задълбочава

На територията на община Трън са дефинирани местата, в които проблемът с безстопанствените кучета се задълбочава. Това са кварталите “Мурговица”, “Баринци”, “Народна воля” и “Клисурско” в град Трън, както и районите със социални заведения. Това става ясно от Програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Трън за периода 2023 – 2027 година, която беше разгледана на заседание на трънските общински съветници, предаде репортер на Zapadno.com.

Основната причина за наличието на безстопанствени кучета е недостатъчният контрол върху популацията на домашните кучета, която е пряко свързана с увеличаване на броя на домашните кучета, както и изоставянето им през есента покрай контейнерите за боклук от страна на собствениците, които не живеят постоянно на територията на общината. Констатирана е недобра информираност на гражданите от ползите от кастрация на домашните любимци. Съществуването на безстопанствени кучета се благоприятства също от хранителен ресурс, вода и подслон. Проведени са редица съвместни акции с полицията по инициатива на кмета на общината, при които са направени протоколи с предписания на собствениците на агресивни кучета, информирани са за ползите от кастрацията им. Установени са редица случаи на хранене на животни с необработена храна, включително сурово месо и остатъци, което е допълнителна предпоставка за пренос на заразни болести и агресивно поведение на животните. Създава се дискомфорт на гражданите и съществува риск за хората, тъй като безстопанствените кучета са преносители на болести, опасни за човека – бяс, кучешка тения, бруцелоза, микроспория и други, пише в програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета в Трънско. В документа са разписани мерки, свързани със справянето с четириногите без стопани.

През месец октомври 2022 година Цветана Маркова от град Трън и Екатерина Николова от село Зелениград подеха подписка за справяне с проблема с бездомните кучета. Сред исканията в подписката бяха създаване на звено с отговорници по екология, изискване за задължителна кастрация на всички домашните кучета и котки, изграждане на приют в помощ на изгубени и изоставени кучета от района на град Трън. Стотици жители на пограничната община се включиха с подписа си в петицията, която все още не е била акт на разглеждане от местните общински съветници.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...