Земеделски стопани от област Перник и други региони на страната изготвят писмо за Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година

Земеделски стопани от област Перник и други региони на страната като София и Кюстендил, се събраха на работна среща в зала “Панорама” в град Перник. Срещата бе организира от Национално сдружение “Обединени земеделски производители” и нея присъстваха и земеделци от общините Брезник и Трън, предаде репортер на Zapadno.com.

Стратегическият план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година бе основната тема на разговор между земеделските стопани. Срещата се провежда близо седмица след протеста на земеделци от област Перник, който се проведе на 30 март и се обяви срещу стратегическия документ и вноса на селскостопанска продукция от Украйна. “Срещата се налага, тъй като ще има отваряне на Стратегическия план и ще може да се дадат предложения за промени. Това, което нас ни касае, специално планинските райони. Става въпрос за наклоните на терените, сроковете за оран и още много неща, които сега ще ги обсъдим с колегите. Ще направим официално писмо до министерството с желаните от нас промени. Ще пуснем писмо и до президента, както и до всички политически сили. Надявам се да ни чуят, защото не се ли промени, нещата ще станат много зле за планинските райони специално”, каза председателят на Национално сдружение “Обединени земеделски производители” Венцислав Митков.

Надеждата на земеделците от региона е, че след изборите ще бъде съставено редовно правителство, а идеята им е да посрещнат новия министър на земеделието с протест пред ресорното ведомство в София. “Никой няма вина, а реално всички са виновни. Ние за “добре дошъл” просто да си го посрещнем. След най-вероятно ще седнем на разговор, ако иска да обърне внимание. Всички видяха, че на миналия протест министър Явор Гечев не пожела да дойде при нас, даже никой от министерството не дойде. Явно не ни чуват, когато сме мирни”, добави Венцислав Митков.

Една от точките в Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 година, която притеснява земеделците е сроковете за оран. Терени, които са с над 10 % наклон ще могат най-рано да се орат за пролетните култури от 15 февруари. “В нашите райони тук на 15 февруари или почвата е замръзнала, или става невероятна кал и ние не можем да влезем. Все пак като изсъхне тази земя и ние като вкараме техниката, това което е останало като влага ние ще го изкараме с оранта. Защото ние имаме оран, имаме дискуване след това, имаме култивиране и чак тогава ни предстои сеитба”, каза още председателят на Национално сдружение “Обединени земеделски производители” Венцислав Митков. Земеделци са на мнение, че в България трябва да се изготви райониране на регионите.

Виж също...

Loading...