Над 130 паметници на културата в общините Брезник и Трън са регистрирани с категории за “национално” или “местно” значение в регистър за област Перник

Малко над 130 са регистрираните недвижимите културни ценности с категория “национално” и “местно” значение в общините Брезник и Трън. Те са регистрирани като такива според научната и културната област, към която се отнасят, съгласно член 47 от Закона за културното наследство. В регистъра за тези недвижими културни ценности са описани категории, подробни данни, наименования и населени места, в които се намират, както и документ за предоставяне на статута им. Това става ясно от регистър на недвижимите културни ценности паметници на културата с категория “национално” и “местно” значение в област Перник, предаде репортер на Zapadno.com.

На територията на община Брезник са записани 24 паметници на културата, като преобладават тези с местно значение. Повечето се намират в землищата на села към общината като например Билинци, Сопица, Ноевци, Садовик, Горна Секирна, Банище и други. Пет недвижими културни ценности пък се намират в град Брезник, като това са храмовете “Свети Георги Победоносец”, “Света Петка” и “Свети Петър”, както и Класното училище и паметник на загиналите в отечествената война 1944 – 1945 година и на загиналите борци против фашизма 1923 – 1944 година. Интересна подробност е, че има паметници на културата, които не са записани в регистъра. Сред тези примери е редновековното гробище край махала “Старо Гърло” в село Гърло.

В община Трън са регистрирани 108 паметници на културата, като и тук те преобладават в селата. Сред тези паметници освен храмове и манастири, са антични селища, надгробни могили и дори античен водопровод. В град Трън регистрираните паметници на културата са 10, като освен скалният параклис и манастира по пътя за Ждрелото на река Ерма, фигурират антична сграда и къща, в която е основано през 1778 година първото килийно училище и където са родени Радивой Петричев и Димо Петричев.

Списъкът с регистрираните недвижимите културни ценности в област Перник може да видите като натиснете тук.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...