За 100-годишнината от рождението на поета от Брезнишко Евстати Бурнаски ще се четат стихове в читалището на Брезник

Поетичен спектакъл в чест на 100-годишнината от рождението на поета Евстати Бурнаски ще се проведе в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник, съобщи за Zapadno.com секретарят на институцията Борис Борисов.

Поетичният спектакъл се подготвя от групата по художествено слово с ръководител Магделена Георгиева. За брезничани и гости на Брезник самойдеци от групата ще представят стихотворения и песни по негови текстове. Спектакълът ще се проведе на 12 април (сряда) от 17:30 часа в малкия салон на читалището.

Евстати Бурнаски е роден на 21 октомври 1922 година в брезнишкото село Муртинци. Живее и учи последователно в Брезник и Перник. През 1934 година семейството му се премества в София и там завършва 7-ма мъжка гимназия „Черноризец Храбър“. През 1947 година завършва „Ветеринарна медицина“ в Софийския университет. След завършването си започва работа като участъков ветеринарен лекар в село Мировци, Новопазарска околия. Година по-късно обаче е мобилизиран в армията и остава на задължителна военна служба 10 години. В началото на 1950-те години случайно се отбива в редакцията на „Български воин“ – литературно и публицистично списание. Там се запознава с поетите Ламар и Младен Исаев. Предлага им 2 свои стихотворения и, след като са одобрени, са публикувани. През 1957 година излиза първата му стихосбирка „Песни по пътя“. Автор е на над 30 стихосбирки като “Обич”, „Бреговете са стръмни“, “Лирика” и други, поясняват от Съюза на българските писатели.

Евстати Бурнаски се премества в литературната редакция на Военното издателство. В продължение на 10 години е редактор и завеждащ редакция „Поезия“, а след това е назначен в Групата на писателите към Министерството на отбраната. През 1967 година е приет за член в Съюза на българските писатели. Дълги години наред е председател на дружеството на писателите в Перник.

Носител е на десетки литературни награди и държавни отличия, сред които и наградата „Георги Братанов“ за 2005 година с „Рецитал пред ангели“. Превеждан е на много езици. Почетен гражданин е на няколко български града, сред които и Брезник. Присъдено му е звание „Заслужил деятел на културата“. През 1997 година е удостоен със Златна диплома от Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. По случай 100-годишнината на Съюза на българските писатели през 2014 година е удостоен с медал „Иван Вазов“. Евстати Бурнаски умира на 31 юли 2015 година на 92 години.

През 2022 година в град Брезник се проведе атрактивна инициатива, в която бяха включени няколко стихотворения на Евстати Бурнаски. На табла пред читалището в града бяха стихотворенията “Огнище”, “Буквите” и “Скитнишка песен”. Прочетете още по темата в публикацията: Атрактивна разходка в Брезник пренесе брезничани и гости на града от 19-ти век до наши дни – СНИМКИ.

В публикацията са използвани снимки от архива на Zapadno.com и Аниела Асенова

Виж също...

Loading...