Младежка безработица в Брезник: Регистрираните без работа млади хора в общината са 20, от които 14 са със средно образование

20 са регистрираните безработни младежи в община Брезник по данни на дирекция “Бюро по труда”-Перник. Това става ясно от Общинския план за младежта в община Брезник за 2023 година, който беше приет от Общински съвет-Брезник на заседание в края на месец март, предаде репортер на Zapadno.com.

Ситуацията по включването на младите хора в пазара на труда в община Брезник е почти непроменена спрямо предходната година. Включването е ограничено поради факта, че завършилите образованието си млади хора, нямат практически и трудов опит по придобитата специалност и поради обстоятелството, че липсват или са малко на брой работодатели, които да инвестират в обучение и квалификация на младите работници и служители. Възможностите за професионална и личностна реализация на територията на общината са ограничени, поради липса на добре работеща икономика. Младежите намират работа в сферата на търговията услуги и упражняват професии при работещите земеделски арендатори. За по висококвалифицираните, възможностите за работа са в сферата на образованието, общинската администрация или друга общинска или държавна структура. Голяма част от младите хора са принудени да започват работа в много случаи не по завършената специалност и не на територията на община Брезник, а в областния град и столицата. Вследствие на това броят на напусналите общината, а след това и страната, нараства. В резултат от повсеместно променената макроикономическа ситуация младите хора се оказват в неблагоприятна ситуация по отношение на заетостта. Проблем с намирането на работа се отчита при младите хора, които попадат в групата на тези, които не работят и не участват в образование или обучение и при младежите в неравностойно положение, пише в плана за младежта.

Младите хора търсят работа по различни начини, като разчитат на препоръка от приятел, на интернет обяви и Бюрото по труда. Данните на филиала към дирекция “Бюро по труда”-Перник в Брезник за младежката безработица показват, че към 1 февруари 2023 година са регистрирани 20 безработни младежи. От тях 14 са със средно образование, трима са висшисти и останалите трима с основно или по-ниско образование. Един младеж от безработните е до 19-годишна възраст, седем са във възрастовата група от 20 до 24 години и 12 са между 25 и 29 години. В рискови групи с намалена работоспособност са двама безработни младежи.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...