Обредна традиция в Брезнишко: Лазарките на Бегуновци внесоха щастие в домове в селото – ВИДЕО+СНИМКИ

Детската глъч и спазването на традициите от деца в селотое показател, че населеното място има бъдеще, без значение какво ще е то. Брезнишкото село Бегуновци е сред точно тези населени места на област Перник и България, в които се предават традициите от възрастни на по-млади. Това показа и обредната традиция, която се спазва всяка година на Лазаровден, предаде репортер на Zapadno.com.

Обхождането на селото от лазарки на Лазаровден е сред чаканите празници от бегуновчани, така както очакват сурвакарите на “Сурова”. Традицията беше прекъсната по време на пандемията от COVID-19, а кога се е зародила никой от местните не може да каже точно. В утрото на Лазаровден лазарки тръгнаха на обход по къщите из селото. Най-малката лазарка е на 1 година и половина, а най-голямата е на 15-годишна възраст.

Облечени с народни носии София, Вики, Еми, Тони, Анелия, Вики, Мария и Емили зарадваха възрастни и деца в голяма част от къщите в Бегуновци. Изключение се прави за домове, в които има тъжен повод или не са обитавани. Заедно с тях, също облечени с носии, бяха Борислава и Надежда, както и още няколко майки. Обходът стартира с песента “Лаленце се люлее”, изпята специално за читателите на Zapadno.com. С песента стартира обиколката на къщите из селото.

Изпълението вижте във видеото на Zapadno.com:

Лазаруването е български обичай, по традиция се практикува на християнския празник Лазаровден, в събота преди Връбница. Основен обред на празника е лазаруването – обичай с любовно-женитбен характер. Обикновено участват девойки над 16 години, които се наричат лазарки или лазарици. Лазарките пеят песни за всеки член от семейството. Домакинът дарява лазарките с пари, сурово яйце и други дарове.

И в Бегуновци домакини даряваха на лазарките по едно сурово яйце. Според народните обичаи яйцето символизира безсмъртието. Освен с яйца, лазарките бяха дарявани с монети и лакомства. Момичетата пък изпълняваха песни, с които внасяха щастие във всеки дом, който прекрачваха. Лазарките носиха и върбови клонки със себе си, с които сплитаха венци и ги окичваха на вратите на домовете.

Вижте във видеата на Zapadno.com как бяха посрещани лазарките в къщи в Бегуновци:

Виж също...

Loading...