Затварят църквата в центъра на Трън преди великденските празници, но за Великден ще се извърши обиколка

Храм “Свети Николай” на град Трън временно ще бъде затворен и няма да посреща вярващи, предаде репортер на Zapadno.com.

От днес църквата в центъра на пограничния град се затваря за провеждане на служби и отправяне на молитви от миряните. Причината е стартирането на реставриране на стенописите и иконостаса на храма. В молитвената зала вече са монтирани скелета и за безопасността на вярващите се налага временно преустановяване на посещенията. За великденските празници служби няма да се провеждат, но във вечерта на Велика събота ще се извърши традиционното обикаляне на църквата, поясни за Zapadno.com отец Николай. Около 23 часа на 15 април отецът ще пристигне в двора на храма, за да поведе вярващите трънчани и гости на града за обикалянето.

Обновяването на стенописите и иконостаса ще се извърши със средства по Програма за развитие на селските райони. За извършване на реставрацията се отпускат над 500 000 лева. До 2024 година дейностите трябва да бъдат завършени.

Църквата е изградена през 1856 година и досега стенописите не са реставрирани. През годините назад единствено част от иконите на иконостаса са реставрирани.

В другия храм в Трън, който носи името на светицата Петка, също няма да се проведат служби за Великден.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...