Музеят на Брезник ще прави нови изложбени зали за находки от Бърдото и други експонати, свързани с археологията

Ремонтни дейности и усвояване на нови изложбени пространства са сред приоритетите на Общински исторически музей-Брезник. Това е записано в плана за работа на институцията за 2023 година. Планът беше приет заедно с отчета за дейността на музея през 2022 година от Общински съвет-Брезник, предаде репортер на Zapadno.com.

Музейната институция предвижда ремонтни дейности на помещенията в приземния етаж в изложбена сграда “Военен клуб” и адаптирането им за експозиционна площ “Археология”. За тази цел трябва да се извършат консултации с архитект, строителен инженер и художник-специалист по пространствено оформяне на музейни експозиции. Друга дейност, която трябва да се извърши на помещенията е изолиране на влажността в тях, която на този етап е над 70 %.

В тематичната експозиция ще бъдат представени находките, които се съхраняват във фонда на музея и тези, които са издирени по време на разкопките в град Брезник по проекта на “Трейс Рисорсиз”. Находките от Бърдото бяха показани пред обществеността на Брезник и гости на града преди 5 години. Прочетете още по темата в публикацията: РИМ-Перник: Последните археологически разкопки в областта са тези на Бърдото, 94 обекта от община Брезник са на археологическата карта на България.

Институцията ще се опита в експозицията да бъдат включени артефакти от Брезнишко, съхранявани в Регионален исторически музей-Перник и Националния археологически музей, предвиждат от музея в Брезник. Освен това ще бъде обсъдена възможността в една от залите да бъде представен обичаят “Сурова в Брезнишко”. А за бившите гримьорни на сградата, които са били отдавани за ресторант, също се планува ремонт, за да бъдат обособени за фондохранилище за експонатите от най-новата история. Входното помещение към тях пък се предвижда да бъде превърнато в галерия “Граово през погледа на художниците”.

Виж също...

Loading...