Творчеството на Евстати Бурнаски от Муртинци докосна брезничани чрез спектакъл в читалището – ВИДЕО

Музикално-поетичен спектакъл за 100-годишнината от рождението на поета от брезнишкото село Муртинци Евстати Бурнаски се състоя в малкия салон на народно читалище “Просвещение-1870”, предаде репортер на Zapadno.com.

В салона присъстваше публика от всякакви възрасти, а сред гостите бяха заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска и председателят на Общински съвет-Брезник Иван Тинков. Спектакълът беше представен от групата по художествено слово към читалището с ръководител Магделена Георгиева. Участие в спектакъла взеха Пирина Пиринчева, Румен Александров и учениците от брезнишката гимназия Иво, Ивайла, Вени и Дейвид.

Стихове от Евстати Бурнаски и мелодии, изсвирени на пиано, се редуваха пред присъстващите в салон. В началото информация за поета от Муртинци представи главният библиотекар Емилия Първанова, която е имала честта да познава Евстати Бурнаски. Ръководителят на групата по художествено слово Магделена Георгиева е работила с поета, чиято 100-годишнина от рождението се навърши през 2022 година. “Беше удоволствие да работя със стиховете на Бурнаски. Прекрасни са ми впечатленията от него. Аз имах книги от него надписани”, сподели Магделена Георгиева.

В края на спектакъла местният историк и краевед Аниела Асенова поздрави младите брезничани, взели участие в събитието. “Има надежди за Брезник, има надежди за България с такива прекрасни деца. Вие занемяхте всички, защото това което те изрецитираха и свириха сигурно докосна вашата душа и вашите сърца. Наистина беше прекрасно и се надявам да има още такива мигове, защото имаме нужда от такива мигове”, каза Аниела Асенова.

Евстати Бурнаски е роден на 21 октомври 1922 година в брезнишкото село Муртинци. Живее и учи последователно в Брезник и Перник. През 1934 година семейството му се премества в София и там завършва 7-ма мъжка гимназия „Черноризец Храбър“. През 1947 година завършва „Ветеринарна медицина“ в Софийския университет. След завършването си започва работа като участъков ветеринарен лекар в село Мировци, Новопазарска околия. Година по-късно обаче е мобилизиран в армията и остава на задължителна военна служба 10 години. В началото на 1950-те години случайно се отбива в редакцията на „Български воин“ – литературно и публицистично списание. Там се запознава с поетите Ламар и Младен Исаев. Предлага им 2 свои стихотворения и, след като са одобрени, са публикувани. През 1957 година излиза първата му стихосбирка „Песни по пътя“. Автор е на над 30 стихосбирки като “Обич”, „Бреговете са стръмни“, “Лирика” и други, поясняват от Съюза на българските писатели.

Вижте във видеата на Zapadno.com голяма част от музикално-поетичния спектакъл за Евстати Бурнаски:

Виж също...

Loading...