Кога ще бъдат отворени скалният параклис в Трън и музеите на киселото мляко в Студен извор и на Бусинската керимика в Бусинци по великденските празници

Скален параклис “Света Петка” в квартал “Баринци” в град Трън, Музей на киселото мляко в село Студен извор и Музейния комплекс за Бусинската керамика в село Бусинци ще работят с празнично работно време за Великден, съобщават от трънската общинска администрация.

Скален параклис “Света Петкa” в Трън ще бъде отворен за посещения на 14, 15, 16 и 17 април. Почивните дни за обекта ще бъдат 18 и 19 април. Чудедойното място е известно с много неща. Едно от тях е благодатната вода или както местните и казват “сълзите на света Петка”. Капките се стичат по една от скалните стени на параклиса. Те се стичат в определени месеци от годината. Множество посетители се интересуват от светената вода и дори пътуват дълги разстояние специално заради нея.

Покрай великденските празници Музеят на киселото мляко в село Студен извор и Музейният комплекс за Бусинската керамика в село Бусинци ще бъдат отворени за посещения на 14, 15 и 17 април. Почивните дни за обектите ще бъдат 16, 18 и 19 април. Музеят на киселото мляко съхранява и предава историята за доктор Стамен Григоров – откривател на бактерията Лактобацилус булгарикус, която седи в основата на киселото мляко. Музеят е разделен на две експозиции – етнографска и съвременна. Музейният комплекс в Бусинци съхранява около 1 000 произведения на изкуството от глина. Парчета от керамични съдове, които са от края на XV век се пазят в работилницата-музей на бусинския майстор Петър Гигов. До сградата на музея е разположена работилницата-музей на майстора Петър Гигов, в която се намират над 100-годишна глинена пещ, камък за смилане на глазури и оцветители.

Снимка: Zapadno.com – архив

Виж също...

Loading...