Отец Михаил, който служи в Брезник, съхранява частици от мощите на 30 светци, сред които и от свети Георги

Частици от мощите на 30 светци се съхраняват в лична колекция на отец Михаил Станкович, който служи в брезнишкия храм “Свети Георги Победоносец”. Тези частици свещеникът събира от години и са му подарявани от други духовници, сред които игумени на манастири в България и Сърбия, предаде репортер на Zapadno.com.

Отец Михаил служи в Брезник от 6 години и е част от обществения живот в града. На определени празнични дни, в които се почитат светци, свещеникът е изнасял за поклонение в храма част от частиците от мощите. Събирането на тези светини, за които по духовните канони се изисква определено внимание и грижи, започнало още когато отец Михаил започнал образованието си в Софийската духовна семинария. “Покланяйки се на различни светини, някак си в сърцето ми се зараждаше желанието да притежавам и аз  част от светинята. По този начин тя да бъде по-близко до мен, а и аз по-близко до нея. Във втората година от образованието ми в Софийска духовна семинария при разговор с една монахиня споделих това си желание и тя се зарадва много. Тя помоли сегашният епископ Сионий Велички, който ми подари на мен и на още един брат частица от мощите на свети Теодор Стратилат. Това беше първата частица. Малко след това получих и частица от мощите на свети Харалампий от Гигинския манастир. Докато учих в семинарията през ваканциите ходих в различни манастири и така с чисто сърце споделих с тогавашния игумен в манастира и отец Никанор, който пренесе частица от мощите. Бяха заделили две частици, от която едната ми подари. Покрай разходки по манастирите се запознах с един игумен на манастир, близо до град Аранджеловац в Сърбия. Там имаше голяма колекция от мощи и благодарение на игумена му отец Сава ми подари останалите частици от мощите, които наброяват 30”, каза отец Михаил.

В колекцията се съхранява и частица от мощите на незнаен светец, която е била открита в църква, но не се знае на кого е. Частици от мощите на свети Григорий, свети Василий Велики, свети Йоан Златоуст, свети Николай Чудотворец, свети Панталеймон, свети Андрей Първозвани, свети архидякон Стефан, света Петка Параскева Епиватска, свети мъченик Артемий, свети великомъченик Яков Персиец, свети Георги, свети Серафим Саровски, свети Нестор и други светци.

През годините освен да приема и съхранява частиците от мощите на светците, той е и подарил част от светиня от колекцията си. “Преди години бях помолен от отец Георги Марков от църквата “Свети Атанасий Велики” в село Горни Лозен, където отделих частица от мощите на свети Харалампий и свети Кириак отшелник. Беше тържествено поклонение с благословението на Негово Светейшество и разрешение на епархийските власти бяха пренесени две частици от тези мощи. Тоест тази частица, която е разделена да не бъде само тук радостта, да я има и другаде. Имайки примера, имайки живото докосване до самия светец, да подтиква хората към по-усърдната молитва и по-усърдното изпълнение на добродетелите. Така и пребиваването на светите мощи трябва да ни насочва да изпълнявам по-усърдно добродетелите, на които ни учи Светата Православна Църква”, каза още отец Михаил.

Да притежаваш такива частици от мощи на светци означава да си много отговорен, тъй като те не са обикновени светини. “Трябва да се изпълняват молитви. Трябва да се четат различни последования пред мощите, да гори кандило. Тези частици трябва да се намират в храмовете, където се отслужва света литургия и където се събират вярващите”, добави още отец Михаил. Свещеникът има намерението частиците от мощите да бъдат поставени в проскинитарий, за да могат миряните да имат достъп до тях през цялата година.

Виж също...

Loading...