Свещеници от църкви в Брезник и Трън ще посрещнат десницата на свети Георги, филм разказва за нейната история – ВИДЕО

Духовници от Трънска духовна околия и Софийска духовна околия ще посрещнат десницата на свети Георги Победоносец и копие на Фануилската икона на светеца Георги, предаде репортер на Zapadno.com.

Светинята и копието на иконата ще бъдат посрещнати на границата между Гърция и България от делегация, съставена от духовници. Това ще бъдат настоятелят на храм “Света Петка” в град Брезник иконом Константин Стойчев, настоятелят на храм “Света Петка” в град Трън йеромонах Спиридон и настоятелят на храм “Свети Георги” в Софийска духовна околия свещеник Герасим Йорданов.

Десницата светия великомъченик Георги Победоносец, която се съхранява в храма в гръцкия град Нигрита, ще пристигне в България в края на месец април. В дните след Великден е предвидено десницата и копието на иконата да бъдат и в храмове в София, софийското село Горни Лозен и Перник.

На 1 май светинята и копието от иконата ще бъдат изложени за поклонение в Църногорския манастир „Свети Безсребреници Козма и Дамян“ над брезнишкото село Гигинци. Посрещането ще бъде в 9:00 часа, а в 9:30 часа ще бъде отслужена света литургия и извършен водосвет. В 11:00 и 15:00 часа в манастира ще бъде отслужен молебен канон, а в 19:00 часа ще бъде отслужено всенощно бдение. На 2 май от 9:30 часа в светата обител ще бъде отслужена света литургия, а в 11:00 часа ще започне лития. В 15:00 часа на 2 май ще бъде отслужен молебен канон, а в 17:00 часа ще започне вечерня. На 3 май от 9:00 часа в чест на светинята в манастира отново ще бъде отслужена литургия, а от 11:00 и 15:00 часа ще се отслужи молебен канон. В 17:00 часа ще започне вечерня.

Няколко дни след това – на 4 май, светините ще бъдат изложени в енорийския храм “Света Петка” в град Брезник. В 9:00 часа тържествено ще бъдат посрещнати светите мощи, а в 9:30 часа ще бъде отслужено богослужение. В 11:00 часа ще бъде отслужен молебен канон, а от 18:00 часа ще започне всенощно бдение. На 5 май от 9:00 часа в храма ще се отслужи света литургия, в 11:00 часа ще бъде отслужен молебен канон и от 12:00 часа ще бъде раздаден курбан за здраве.

Филм, на който е заснето поклонението пред десницата на свети Георги, разказва за историята на светинята.

Вижте видеото с филма на Music Media Cluster i FEN Folk TV:

Виж също...

Loading...