Читалището на село Долна Секирна е удостоено със специална награда от регионалния конкурс за традиционна великденска трапеза “Червен, червен Великден!”

С награда от регионалния конкурс за традиционна великденска трапеза “Червен, червен Великден!” е удостоено народно читалище “Иво Войвода-1928” в брезнишкото село Долна Секирна, съобщи за Zapadno.com секретарят на институцията Милена Иванова.

XI-тото издание на регионалния конкурс се е провело днес в центъра на радомирското село Извор. От община Брезник единствено читалището на Долна Секирна е участвало в конкурса. За вторат година културно-просветната институция от селото участва в “Червен, червен Великден!” Миналата година читалището е удостоено с най-голямата награда – златно яйце. Тази година трапезата от Долна Секирна е наградена със специалната награда на кмета на село Извор.

Читалището е показало печено великденско пиле, един козунак, два зелника, баница, погача, дроб сарма, кекс с формата на агне, две кошници с великденски яйца, домашно овче кисело мляко и люта секирска ракия. В приготвянето им са участвали жени от селото – Радка Савчева, Снежана Илиева и Емилия Петрова.

Снимка: Богомил Савов

Виж също...

Loading...