Вижте как хореографът на Граово Лозан Иванчев обяснява на фолклорен семинар какъв е граовският костюм – ВИДЕО

Уникално видео с изтъкнатия хореограф от Брезнишко Лозан Иванчев беше споделено от фондация „Феникс Перпетикум“, видя Zapadno.com.

Кадрите са от 2012 година и са заснети по време на семинар по българска народна музика и танци в Пловдив. “И в Граово никога колено не се вижда!”, обяснява приживе хореографът и почетен гражданин на Брезник Лозан Иванчев. Видеото е дълго близо 9 минути и обяснението е придружено с превод на английски език. Моделите са пременени с трънски литак и граовски литак.

Вижте видеото с обяснението на Лозан Иванчев за облеклото в Граово:

Лозан Иванчев е роден на 7 януари 1925 година в брезнишкото село Режанци. Завършва Учителския институт в Кюстендил през 1945 година и специалност „Хореография“ в Националната школа по танци в Пловдив през 1969 година. Обучава се в окръжен (през 1959 година) и национален (през 1962 година) курс за танцови ръководители. През 1947 година за кратко е част от военния ансамбъл на България, а през 1951 година отново за кратко постъпва в държавен ансамбъл „Филип Кутев“. Учител е в Трън и селата Ноевци, Ярджиловци и Люлин, където със създадените от него танцови състави участва в републикански фестивали на танцовото изкуство и събори на народното творчество в Копривщица и печели отличия и медали.

От 1969 година Лозан Иванчев е създател на младежкия ансамбъл за автентичен фолклор „Бреза“ при народно читалище „Просвещение-1870″ в Брезник, който ръководи до 1990 година. Работи с автентичен граовски фолклор и в дейността си използва носии само от региона на Граово от периода 1850 – 1930 година. Лауреат и носител е на множество медали и отличия от национални и международни фестивали. Хореограф-консултант е на редица национални ансамбли почти до края на жизнения си път през 2021 година, поясняват от Държавен архив-Перник.

Виж също...

Loading...