128 години от рождението на Гюрга Пинджурова: Институции в Трън почетоха народната и оперна певица с цветя на паметника и

Институции в град Трън отдадоха почит на паметника на Гюрга Пинджурова, научи Zapadno.com.

На 18 април се навършват 128 години от рождението на народната и оперна певица Гюрга Пинджурова. По този повод представители на Община Трън, народно читалище “Гюрга Пинджурова-1895”, детска градина “Ален мак” и средно училище “Гео Милев” поднесоха цветя на паметника в центъра на града край границата.

Певицата Гюрга Пинджурова е родена на 18 април 1895 година в Трън. Тя е била шестото дете на Гюро Майстора, известен тогава трънски дюлгерин. От 1938 година започва да пее на живо народни песни по Радио София. През 1939 година се появяват първите и плочи с народни песни. След 9 септември 1944 година развива богата концертна дейност и става една от най-популярните изпълнителки на народни песни в България. Характерно за изпълненията на Гюрга Пинджурова е подчертаното емоционално и артистично поднасяне на текста на песните. За заслугите и към народната музика през 1969 година Гюрга Пинджурова е удостоена със званието „народен артист“. Умира на 10 ноември, 1971 година в София.

Снимка: Кирил Марков

Виж също...

Loading...